První blok Temelína začal po odstávce vyrábět elektřinu. Zatím nebude fungovat na plný výkon

V noci na pátek začal první blok jaderné elektrárny Temelín vyrábět elektřinu. Kvůli výměně paliva byl plánovaně odstaven od začátku loňského prosince. Odstávka trvala 83 dní a oproti harmonogramu ji zvládli energetici o šest dní dříve, blok začal vyrábět elektřinu ve čtvrtek ve 23.35. Oznámil to temelínský mluvčí Marek Sviták.

Tento článek je více než rok starý.

Temelín (Českobudějovicko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: CC BY 2.0/Wikipedia

Než se první blok dostane na plný výkon, čekají energetiky ještě testy na 80 procentech. Při odstávce vyměnili energetici třetinu paliva, zkontrolovali všechny tři nízkotlaké rotory turbíny, rotor generátoru a klíčové bezpečnostní systémy, udělali několik desítek investičních akcí.

„Odstávka sice skončila, ale před dosažením plného výkonu nás čeká několik testů, například musíme ověřit rozložení výkonu v reaktoru. Důležité bude také chování turbíny. Zde rozhodují setiny milimetrů a v minulosti jsme právě při najíždění po odstávce řešili chování turbíny," řekl ředitel elektrárny Jan Kruml. Podle něj dosahuje turbína nejlepších provozních parametrů při stoprocentním výkonu.

Rekord českých jaderných elektráren. Výroba Temelína a Dukovan vzrostla o 15 procent

Číst článek

První blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. „Aktuálně máme výkon lehce přes 70 procent a postupně ho zvyšujeme. Až dosáhneme 80 procent, čekají nás další testy," řekl Sviták.

Odstávka druhého bloku

Odstávka druhého bloku Temelínu by měla začít 29. června a potrvá dva měsíce. Obsáhne výměnu paliva, revize a údržbu zařízení. Ještě před tím čeká energetiky výměna paliva v Dukovanech.

„Obě elektrárny zavedly minulý rok řadu technických a organizačních změn včetně systému řízení odstávek ze speciálního centra. Opatření z posledních let se osvědčila, v Temelíně jsme zvládli klíčové práce podle plánu," řekl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v Česku, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. Elektrárnu ČEZ spustil v prosinci 2000.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme