Temelín i Dukovany jsou bezpečné, tvrdí vláda. Odmítá opačné zprávy médií

Česka vláda odmítá, že by jaderné elektrárny Temelín a Dukovany byly jakkoli nebezpečné. Radiožurnálu to potvrdil ministr průmyslu za ODS Martin Kuba jako reakci na dnešní články v německých a rakouských novinách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Z výsledků zátěžových testů, které měly uniknout z Bruselu, údajně vyplývá, že u obou zařízení kontroloři našli několik kritických nedostatků.

To je ale podle ministra Kuby naprostý nesmysl:

„Počkejme si na to, kdo ty informace a stanoviska oficiálně vydá. Diskutujme o nich. Ale já je považuji za naprosto absurdní, protože elektrárny prošly stres testy, prošly jimi a ukazuje to, že jaderná energetika je dnes prostě politikum.“

To, že zátěžové testy údajně odhalily kritické nedostatky našich dvou jaderných elektráren, považuje ČEZ za nesmysl. Má jít o informace, které údajně unikly z Bruselu a uveřejnila je německá i rakouská média.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnosti českých jaderných elektráren mluvil vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský

Ve svých článcích dokonce Temelín označují za druhou nejnebezpečnější elektrárnu v Evropě.

Ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský však říká, že jde o obyčejný populismus:

„Já to považuji za cílenou manipulaci s fakty, protože u nás proběhly stres testy plně v souladu se zadáním. Můžeme se na to podívat způsobem: k čemu to slouží, komu to slouží, proč taková informace byla zveřejněna tímto způsobem, v této době. Čili z mého pohledu jsou to zkreslené a účelové informace, nepravdivé.“

Podle zmíněných článků nejsou Dukovany ani Temelín dostatečně vybavené pro zvládání havárií, neexistuje prý u nich havarijní plánování a hrozí exploze vodíku.

Nezávislý starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka výsledky zátěžových testů četl před několika měsíci:

„Jsem docela překvapen touto zprávou. Protože máme stres testy k dispozici od dubna a myslíme si, že bezpečnostní rizika jsou odborníky zvládána, jak mají být.“

Evropská kontrola

Bezpečnost jaderné elektrárny Temelín možná prověří zvláštní evropská kontrola. Český rozhlas o tom informovaly diplomatické zdroje. Podle nich Evropská komise Temelín považuje za elektrárnu, která nemusí být stoprocentně spolehlivá.

Komise má ve čtvrtek zveřejnit výsledky bezpečnostních testů jaderných reaktorů v celé Evropské unii. Do té doby se může její postoj k Temelínu ještě změnit.

Proti Temelínu prý v Bruselu intenzivně lobbují Rakušané a Němci. Ti doufají, že výsledkem testů jaderných elektráren bude evropský odklon od atomu. Češi jsou tvrdě proti - podle nich je na každé zemi, jakým způsobem elektřinu vyrábí. Tak to ostatně stojí i v dosud platných evropských pravidlech.

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Malý

Evropská komise reaktory testuje v reakci na loňskou havárii v japonské Fukušimě. Podle deníku Wall Street Journal prý zpřísní bezpečnostní opatření v elektrárnách. To má stát 10 až 25 miliard eur.

Vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jana Rovenský se domnívá, že do doby než se zpráva EK objeví v plném znění, jde jen o mediální spekulace.

„Nevím, co chystá Evropská komise, ale vím, čím by se zabývat měla,“ upozornil Rovenský. „V zátěžových testech bohužel vypadla celá řada problematických věcí. Například na základě lobingu české strany vypadlo riziko teroristického útoku, které považuji v kontextu s českými jadernými elektrárnami za nejvážnější riziko.“

Milan Kopp, Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme