Temelín loni vyrobil rekordní množství elektřiny

Oba bloky Jaderné elektrárny Temelín vyrobily loni rekordní množství elektřiny - 13,9 miliard kilowatthodin. Stačilo by to téměř 3 a půl roku pokrývat spotřebu celých jižních Čech. Přesto ke splnění plánu chyběla téměř jedna terawatthodina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

„Důvodem bylo především prodloužení odstávky pro výměnu paliva na druhém bloku způsobené zaseknutým blokem ochranných trubek. Jednalo se o situaci, se kterou jsme se setkali vůbec poprvé. Postupovali jsme velmi opatrně, technicky jsme ji zvládli dobře. Dodatečné práce si ale vyžádaly více času,“ vysvětlil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„V letošním roce plánujeme vyrobit 15 miliard kilowatthodin. Pokud se nám to podaří, tak to bude úspěšné završení projektu Bezpečně 15 tera, který jsme zahájili v roce 2007,“ dodal Sviták.

Na letošní rok má Jaderná elektrárna Temelín plánovány dvě odstávky s celkovou dobou 101 dnů. První začne v květnu na druhém bloku, v závěru července pak bude odstaven první blok.

Vývoj výroby energie v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín 2003 - 2011

Pavlína Fendeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme