Temelín má opět problémy

Obsluha jaderné elektrárny Temelín znovu musela odstavit turbínu. Výkon reaktoru byl snížen z 55 na 1,8 procent nominálního výkonu. Důvodem je zjištěný nárůst chvění ve strojovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obsluha turbínu odstavila po více než dvoudenním provozu turbogenerátoru, kdy jaderná elektrárna dodávala do sítě v rámci prováděných testů až 430 megawatt elektrické energie. Po předchozí vynucené odstávce pracovníci JETE turbogenerátor znovu přifázovali do sítě v neděli večer. Důvodem nynějších problémů je podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře nárůst chvění ve strojovně.

Jak Českému rozhlasu řekl Milan Nebesář, v průběhu zkoušek se podařilo úspěšně zprovoznit systém nízkotlaké i vysokotlaké regenerace včetně vyzkoušení zařízení na separaci a přihřívání páry.

Za letošní rok jde už o čtvrtý problém této jaderné elektrárny. Naposledy musel Temelín snížit výkon minulý týden, kdy z části jedné z turbín vyteklo kvůli netěsnosti několik desítek litrů oleje. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je Temelín v etapě energetického spouštění a proto nejsou tyto problémy vážné.

Jitka Kramářová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme