Temelín po čtyřech letech přešel na plný provoz

Jaderná elektrárna Temelín pracuje od dnešního odpoledne v plném režimu. Po více než dvou letech tak skončil zkušební provoz prvního a po roce a půl i druhého bloku elektrárny. K přechodu na plný režim dal povolení Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín

Dokument podle atomového zákona povoluje Temelínu provoz na deset let od spuštění štěpné reakce. To u prvního bloku znamená do roku 2010 a u druhého do roku 2012. Poté bude muset elektrárna získat nové povolení.

Jak Radiožurnálu řekla šéfka úřadu Dana Drábová, dokument bude důležitý především při kolaudaci elektrárny. "Toto povolení je jedno z řady, které Temelín potřebuje pro to, aby získal finální povolení k provozu, tedy kolaudační rozhodnutí od příslušného stavebního úřadu. To se předpokládá někdy v průběhu roku 2005," uvedla.

SÚJB Temelínu současně nařídil výrazně zvýšit jadernou bezpečnost. Obsluha elektrárny má trvale sledovat bezpečnost a vyhodnocovat rizika podle matematických modelů. Temelín má také aktualizovat rozpracovaný projekt vnitřních předpisů a opatření k likvidaci mimořádných stavů včetně těžkých havárií.

Podle mluvčího Temelína Milana Nebesáře dnešní povolení prakticky nemá vliv na současný provoz elektrárny. Její oba bloky pracují na plný výkon a dodávají společně do rozvodné sítě přes 2000 megawatt elektřiny.

Štěpná reakce byla u prvního bloku Temelína zahájena 11. října 2000. Druhý blok byl poprvé nastartován 31. května 2002. SÚJB vydal povolení i po sérii drobných problémů a poruch, která Temelín po celé roky provázely. Elektrárna ale splnila všechny zákonem stanovené podmínky a úřad jí tak povolení dát musel.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme