Temelín znovu stojí

Reaktor jaderné elektrárny Temelín se zastavil. Celý měsíc teď budou technici kontrolovat zařízení prvního bloku. Vyměnit by měli podle Šéfky státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové také armatury německé výroby. Právě jejich závada způsobila jedno z posledních odstavení reaktoru. "Je třeba tam ještě celou řadu věcí, které ale nemají přímý vztah k jaderné bezpečnosti, a to zdůrazňuji, doladit."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín
Přehrát

00:00 / 00:00

Dana Drábová o armaturách

Pracovníci jaderné elektrárny Temelín v neděli odstavili první výrobní blok na jeden měsíc. Jedná se o plánovou odstávku, v jejímž průběhu se uskuteční revize celého zařízení. Poté by měl být posledními testy ukončen celý proces energetického spouštění. Pracuje se také na druhém výrobním bloku. Jak pro Český rozhlas dodal mluvčí Temelína Milan Nebesář, inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nyní posuzují připravenost bloku k zavážení paliva.

Personál elektrárny bude mít tedy asi měsíc na to, aby vyměnil zařízení, která dělala problémy. Zároveň také zavezezou palivo do druhého bloku Temelína. Jak ČRo 1 - Radiožurnálu potvrdila šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, je to otázka několika dnů. "Druhý blok čeká na naše povolení zavezení paliva. Toto povolení předpokládáme, že vydáme zhruba koncem února, začátkem března", poznamenala Dana Drábová.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme