Téměř každá druhá kontrola v turisty vyhledávaných místech odhalila podvod

Každý rok roste počet obchodníků v turisticky atraktivních lokalitách, kteří porušují zákon. Zjistila to Česká obchodní inspekce. Jejich počet stoupl o bezmála 10 %.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspekce ČOI na tržnici

Inspekce ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Nejčastěji se jedná o nedodržení zásad poctivosti prodeje, hlavně o nedodržení správné míry u nápojů nebo hmotnosti pokrmu, a o porušení povinnosti seznámit zákazníka s cenou nabízeného zboží nebo služby.

Kontroloři provedli 431 kontrol, při kterých objevili 169 porušení právních předpisů. Tedy téměř ve 40 % případů. V loňském roce ve stejném období zjistili inspektoři problém v 33 % případů.

Nejlépe dopadly kontroly na hradech a zámcích, kde bylo zjištěno pouze jediné pochybení z 28 kontrol. Dobře si vedla také koupaliště, z nichž inspekcí neprošlo jen 8 z 27 kontrolovaných subjektů.

Podstatně hůře dopadly sportovní areály a ubytovací zařízení. Česká obchodní inspekce odhalila porušení předpisů ve více než 60 % případů.

Nejhorší situace je v Plzeňském a Karlovarském kraji, nejlepší pak v Jihočeském kraji a kraji Vysočina. Inspektoři uložili celkem 148 pokut v celkové hodnotě téměř 300 tisíc korun. Zakázali také prodávat 201 kusů zboží a používat 24 kusů měřidel, která neodpovídala předpisům.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme