Téměř každý desátý vzorek paliva z českých benzinových stanic je nekvalitní

Až o několik korun se liší ceny benzínu u jednotlivých čerpacích stanic. Česká obchodní inspekce proto u tuzemských čerpacích stanic provedla kontroly, aby zjistila, jestli motoristé netankují méně kvalitní pohonné hmoty. Podle mluvčí ČOI Miloslavy Fléglové nevyhověl kontrole jakosti téměř každý desátý vzorek paliva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

"V případě, kdy ČOI zjistí, že pohonná hmota nesplňuje stanovená kritéria, je s prodávajícím zahájeno správní řízení. Sankce je možné podle zákona o ochraně spotřebitele ukládat až do výše jednoho milionu korun," upřesnila Fléglová.

Zhruba každý desátý vzorek paliva u tuzemských čerpacích stanic nevyhověl kontrole jakosti ze strany České obchodní inspekce. Ta v letošním prvním čtvrtletí odebrala 472 vzorků pohonných hmot, tedy benzinů, motorové nafty a zkapalněného plynu LPG.

"Co se týče benzínu, nejčastějšími zjištěními byl obsah síry a nižší oktanová čísla. U motorové nafty bylo nejčastější porušení odchylek od bodu vzplanutí. U LPG byla situace nejhorší, protože zjištěný obsah sirovodíku má vysoce korozívní účinky na používané potrubí," zhodnotila výsledky kontrol Fléglová.

Naděžda Hávová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme