Téměř pětina českých firem se loni potýkala s platební neschopností

Za první dva měsíce letošního roku skončilo v bankrotu 278 firem. Na skoro 800 společností byl podán návrh na insolvenční řízení. Ekonomové předpokládají, že situace se bude ještě dále zhoršovat. Podle aktuálního průzkumu společnosti Deloitte měla loni skoro pětina firem problém s placením svých dluhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Průzkum také ukázal, že české firmy, které se dostaly do finančních problémů, často nevyužívají všechny své možnosti, jak snížit své náklady. V anketě to přiznalo 40% z podniků.

„Řada firem se například velmi obtížně potýká s řešením počtu pracovníků a zaměstnaností. Domnívají se, že tady ušetřili, co se dalo, ve skutečnosti další reorganizací můžou ušetřit další peníze,“ řekl Petr Kytlička z poradenské společnosti Deloitte.

Další podstatnou možností je podle Kytličky přesun výroby nebo dalších aktivit do levnějších lokalit, což je možné uskutečnit i v rámci České republiky. „Řada firem dodnes nedokáže nastavit svůj vývoj a výzkum tak, aby vlastní výroba byla levnější,“ doplnil Petr Kytlička

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Tomáše Medka o platební neschopnosti českých podniků

Výjimkou prý nejsou ani společnosti, které na jedné straně zavádějí úsporná opatření kvůli krizi a na druhé vlastní řadu nepotřebného majetku, jako jsou třeba firemní rekreační chaty.

Manažeři tuzemských firem také často podceňují riziko insolvence a na ekonomické problémy podniku reagují pozdě.

„Řada podniků se do insolvence vůbec dostat nemusí a pokud jsou signály, které k insolvenci mohou vést zachyceny velmi brzy, dá se s podnikem hodně dělat,“ dodal jeden z autorů průzkumu, Bronislav Pánek.

V Česku loni zkrachovalo skoro 1500 firem. Hrozba bankrotu visí nad řadou dalších, i významných podniků. Například největší tuzemský výrobce oděvů OP Prostějov, který je od ledna v insolventním řízení oznámil, že se mu nepodařilo sehnat peníze na provoz. Věřitelům podnik dluží asi miliardu a šest set milionů korun.

Tomáš Medek, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme