Tempo růstu průmyslové výroby v červnu mírně zpomalilo

Průmyslová výroba v České republice v červnu zpomalila rychlost svého růstu na 6,9 procenta. Meziměsíčně vzrostla průmyslová produkce o jedno procento. Podrobnější pohled na měření statistického úřadu vypovídá o zdravém vývoji českého průmyslu. Tržby rostou stále výrazně rychleji než výroba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustr. foto)

Průmysl (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Podniky nevyrábí na sklad, ale úspěšně prodávají. Stále velkou část své produkce prodávají na zahraničních trzích a nebrání jim v tom ani silná koruna. V průmyslu také nachází zaměstnání stále více lidí - oproti loňskému roku o téměř dvě procenta. Zpomalení tempa růstu v červnu proto statistici spočítali hlavně kvůli vysoké srovnávací základně v minulém roce.

Vladimír Pikora, analytik společnosti Next finance Českému rozhlasu řekl, že hlavním důvodem, proč průmysl zpomalil, je to, že naráží na své limity růstu. "Jeho srovnávací základ je v současnosti tak vysoko, že již průmysl neměl příliš prostoru k tomu, aby dále rostl. Ta výroba, která se rozjížděla, postupně dosáhla svého vrcholu a nyní v těch nových automobilkách již není tolik prostoru k růstu, jako bylo před rokem. Nicméně z většího nadhledu je evidentní, že se průmyslu daří," uvedl Vladimír Pikora.

Stavebnictví v červnu letos poprvé pokleslo, o 4,4 procenta

Stavební výroba v červnu meziročně klesla o 4,4 procenta, a zaznamenala tak po třináctiměsíčním nepřetržitém růstu poprvé nižší výsledek ve srovnání s předchozím rokem. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Projevil se tak nedostatek odborných stavebních profesí a problémy na trhu některých stavebních materiálů. Ke zpomalení tempa růstu za celé druhé čtvrtletí se dále přidaly obtíže při přípravě projektů a jejich financování. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl si ale myslí, že i tak se stavebnictví stále daří.

"Ve stavebnictví nyní nastalo spíše vystřízlivění. Mnoho staveb je vpředu, co se týče termínů, díky teplým zimním měsícům. Čili nejedná se o žádnou tragédii. Je to dáno také tím, že stavební sezóna prostě letos začala o několik měsíců dříve, než je obvyklé. Čili výsledek není žádné drama," uvedl pro Český rozhlas Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme