‚Nechceme jít do prodraženého tendru.’ Dolínek vysvětluje, proč smí Dukovany dostavět i Rusko

Tendr na dostavbu nového bloku elektrárny Dukovany by se neměl vypisovat 10 měsíců před sněmovními volbami, tvrdí premiér Andrej Babiš (ANO). Opozice žádá, aby související nízkouhlíkový zákon obsahoval i bezpečnostní záruky a zohlednil rizika od firem z Ruska nebo Číny. „Jsou známé vazby šéfa ČEZ Daniela Beneše na Pražský Hrad. Velmi pečlivě naslouchá tomu, co říká prezident, například zlehčování vlivu Ruska a Číny,“ varuje Jan Lipavský (Piráti).

Tento článek je více než rok starý.

Pro a proti Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Zdroj: Profimedia

„Navrhl jsem pozměňovací návrhy, které by zajistily, že vláda neuzavře takovou smlouvu o výkupu elektřiny, která pochází ze zdroje, který byl postaven na technologiích z Ruska anebo Číny,“ vysvětluje v Pro a proti Karolíny Koubové poslanec Lipavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měly by Rusko a Čína být vyloučeny z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech?

Jeho kolega ze sněmovny Petr Dolínek (ČSSD) ale namítá, že tyto obavy mohou být zohledněny v dalších normách.

„Máme zákon o veřejných zakázkách a nově zákon o prověřování zahraničních investic. Jsem radši, když mají zákony širší pojetí, než když jsou psány na jednu úroveň.“

Zvýšení ceny

„Všechny politické strany se shodují, že potřebujeme nový jaderný zdroj. Ale za přijatelnou cenu, protože cena za pořízení tohoto zdroje se pak odrazí i v ceně, za kterou budeme energii nakupovat. Takže nechceme zapříčinit to, aby vláda šla přednostně do prodraženého tendru,“ tvrdí Dolínek.

Lipavský věří, že vyloučením Ruska a Číny projekt posílí. „Jakmile velcí hráči z USA, Francie či Jižní Koreje uvidí, že český tendr je otevřený, férový a není připraven na míru pro ruský Rosatom, jak se dnes zdá, tak naopak vytvoří konkurenční prostředí.“

„Zákon přece neříká, že se postaví něco s nějakým výkonem a nějakou část postaví jen jedna firma, to je věc zadávací dokumentace. Je tu problém připravenosti celého tendru, ačkoliv ČEZ odpracoval slušnou práci. Mrzí nás, že byla zrušena Bezpečnostní rada státu, u níž by rizika a obavy měly zaznít,“ tvrdí Dolínek.

Babiš: Tendr na stavbu Dukovan není připravený, vláda by o něm neměla rozhodovat před volbami

Číst článek

Podle opozičního poslance není třeba zvlášť spěchat. „Celý tendr je pod tlakem z Pražského Hradu od Miloše Zemana, který ví, že ve funkci bude jen dva roky, a proto se to snaží uspěchat, čímž jaderné energetice v Česku škodí. Ale formálně toto rozhodnutí musí udělat vicepremiér této vlády Karel Havlíček,“ shrnuje Jan Lipavský (Piráti).

Sociální demokrat ale opakuje, že ČEZ projekt dobře připravil. „Opravdu zohledňují bezpečnost technickou a provozní. Stát ale musí být ten, kdo vydefinuje své bezpečnostní zájmy,“ opakuje Petr Dolínek.

Co znamená pro dostavbu Dukovan cestu prezidentova poradce Martina Nejedlého do Moskvy? Jak je legislativně ošetřena dostavba Dukovan? Poslechněte si celé Pro a proti. Moderuje Karolína Koubová.

Karolína Koubová, Ondřej Čihák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme