Tendr na prodej Sazky napadla i Česká spořitelna

Pár hodin před vypršením termínu k odevzdání nabídek na koupi loterijního podniku Sazka se v insolvenčním rejstříku objevila výzva jednoho z členů věřitelského výboru ke zrušení výběrového řízení. Mezitím Sazka vzala zpět poslední z trojice žalob, které loni v prosinci podal její tehdejší generální ředitel Aleš Hušák na banky a společnost Penta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Česká spořitelna se několikrát neúspěšně pokoušela na jednání výboru prosadit změny podmínek tendru.

Banka si soudu stěžuje na to, že věřitelský výbor přestal zápisy ze své činnosti zveřejňovat a žádá zrušení výběrového řízení nebo alespoň rozšíření tendru o 2. kolo, kde se bude mezi účastníky licitovat.

Spořitelna tím chce vyhovět výzvám společností Penta a E-Invest, aby Sazka nebyla prodána jedinou smlouvou bez veřejné dražby. Lhůta pro odevzdání nabídek vyprší dnes v 18 hodin.

Ve výběrovém řízení má rozhodnout nejvyšší cena. Zájemci nejprve musejí složit kauci 500 milionů korun; tato podmínka by měla ze soutěže vyřadit případné spekulanty, kteří by chtěli tendr zmařit. Další omezení nejsou, vyjma těch, která stanovuje přímo insolvenční zákon.

Insolvenční správce bere zpět Hušákovy žaloby

Mezitím loterijní společnost Sazka vzala zpět poslední z trojice žalob, které loni v prosinci podal její tehdejší generální ředitel Aleš Hušák na banky a společnost Penta. Radiožurnál to zjistil z elektronické databáze ministerstva spravedlnosti o průběhu řízení. Hušák loni kvůli krachu dohody o klubovém financování zažaloval Reiffeisenbank, Komerční banku. Požadoval přes miliardu korun.

Svůj žalobní návrh proti Pentě stáhl sám Hušák, když se na jaře objevila možnost s Pentou a E-investem spolupracovat na záchraně loterijní společnosti. Žaloby na banky vzal zpět insolvenční správce Sazky Josef Cupka. Městský soud v Praze proto všechna tři řízení zastavil.

Údajné nároky, které Aleš Hušák proti peněžním ústavům vznesl, měly představovat odškodnění za to, že banky vypověděly úvěrové rámce. Sazka tím na sklonku roku začala mít vážné problémy s nedostatkem hotovosti, což jí nakonec dovedl až k insolvenčnímu řízení.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme