Tendry Lesů ČR prý dočasně ohrozí tisíce pracovních míst

Lesnické firmy si mohly do dnešního dne podat přihlášky do tendrů na práce v lesích státního podniku Lesy České republiky. Podle nových jednoročních smluv by se mělo začít pracovat od 1. ledna 2007. Krátkodobými smlouvami chce nové vedení Lesů České republiky řešit situaci, která vznikla poté, co antimonopolní úřad označil smlouvy z let 2004 a 2005 za nezákonné. Bývalé vedení podniku tato výběrová řízení, která se týkala více než poloviny lesů, totiž nevypsalo podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Ani nové tendry některým lesnickým firmám nevyhovují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromada klád

Hromada klád | Foto: Jan Rosenauer

Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství sice tendry vítá pro jejich tentokrát zákonný postup, ale obává se, jak potvrdil její předseda Jiří Kořínek, že než se smlouvy uzavřou, přijdou o práci tisíce lesních dělníků. "Odhadujeme, že mohou být dočasně, a zdůrazňuji dočasně, ohrožena pracovní místa pro čtyři tisíce lidí," řekl.

Pozastavení tendrů požaduje Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při agrární komoře. To se tímto požadavkem obrátilo přímo na antimonopolní úřad. Podle předsedy sdružení Miloše Baláka jsou důvodem jednak neprůhledné podmínky zadávacího řízení, na straně druhé pak už uzavřené a soudy zatím nezrušené smlouvy.

"Pak by se mohlo stát, že na jedné smluvní územní jednotce budou dva dodavatelé, kteří budou mít uzavřenou smlouvu s Lesy České republiky. Vzniknou tím možnosti dalších žalob a arbitrážních řízení na škody možná i v řádech miliard korun," doplnil Balák.

Ředitel Lesů České republiky František Koníček ale pokládá tendry kvůli těžbě dřeva a ochraně lesů za nezbytné. "Je třeba v každém případě zabezpečit hospodaření v lese v roce 2007. Jedinou zákonnou a čistou možností je právě vyhlášení tendru," dodal Koníček.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme