Teplo přeje výrobcům nealkoholických nápojů. Oblíbené jsou i domácí limonády

Místo piva točenou limonádu. Horké letní dny hrají do karet hlavně jejich výrobcům, a to i přesto, že v posledních letech Češi na sladkých nápojích šetřili a raději si natočili vodu z kohoutku. Největší český výrobce točené malinovky letos očekává rekordní tržby. Rozšířit svou nabídku a zchladit zákazníky se ale snaží i samotné restaurace a bary, které vymýšlejí neobvyklé domácí limonády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malinovku bychom měli pít v množství, odpovídajícím obsahu cukru

Malinovku bychom měli pít v množství, odpovídajícím obsahu cukru | Foto: Jolana Nováková

Sladké točené limonády jsou v Česku oblíbené i proto, že jsou vzpomínkou na starý režim. Alespoň se to tak zdá v případě největšího výrobce točené malinovky. Češi jsou totiž na její chuť zvyklí, provází je třeba i 40 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nealkoholické nápoje se díky teplému počasí prodávají více. V posledních letech Češi na sladkých nápojích šetřili

Aktuálně vyrábí Kolínská sodovkárna 13 příchutí, od koly přes citron až k malinovce. Ta je také největším tahounem tržeb. Výrobce předpokládá, že se mu letos podaří zvednout tržby o 15 procent a překonat tak loňský stomilionový výdělek.

Jen během července prodala společnost 800 tisíc porcí limonád. I tak je to ale zlomek ve srovnání třeba s koncernem Kofola, který ročně utrží za prodej nealkoholických nápojů tři miliardy korun.

Sladkých nápojů se pije méně

Přestože se Kolínské sodovkárně daří, v Česku dlouhodobě spotřeba sladkých nealkoholických nápojů klesá. V průměru člověk v Česku vypije ročně 218 litrů, to je o sedm litrů míň než v roce 2012 a o 40 litrů míň než v roce 2008, tedy v době, kdy začala ekonomická krize.

Čeští spotřebitelé začali na nákupu slazeného pití šetřit. Spotřeba sycených, tedy bublinkových nápojů, které představují skoro polovinu prodejů nealkoholických nápojů, klesla meziročně o tři procenta na necelých 10,5 milionu hektolitrů.

Spotřeba další významné kategorie, balených vod, klesla o pět procent. Češi tak doma hasí žízeň hlavně vodou z kohoutku. To ale neplatí v případě domácích limonád v restauracích. Ty v posledních letech zvyšují návštěvnost podniků, hlavně těch se zahrádkami, a také jim přinášejí peníze do kasy.

Domácí limonády jsou oblíbené nejen u zákazníků, ale i u samotných provozovatelů. O zisk se totiž nemusí dělit s dodavatelem a lidé jsou za ně navíc ochotni zaplatit víc peněz.

Majitelé podniků se předhánějí i v jejich příchutích. Neobvyklé tak nejsou třeba okurkové, hroznové se skořicí nebo borůvkové limonády s mátou.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme