Teplo z biomasy se dočká vyšší podpory. Vznik lokálních výtopen bude snazší

Nedá se říct, že by současná vláda zrovna hořela pro věc obnovitelných zdrojů. Kvůli nastavení dotací si většina lidí spojuje tzv. zelenou energii se zvyšováním cen elektřiny. Kabinet této vlny využil a vymyslel takzvaný Národní akční plán pro energii, který definuje i podporu využívání biomasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěné peletky

Dřevěné peletky | Foto: European Union

Ministr průmyslu Martin Kuba na vysvětlenou říká, že kabinet chce tuto podporu od roku 2014 úplně ukončit. Smysl podle něj má jedině spalování biomasy, ale i tam by se mělo v dotacích škrtat. Nyní se o budoucnosti biomasy v nových podmínkách diskutuje na konferenci Biomasa a energetika.

Národní akční plán pro energii definuje, které zdroje bude do jaké výše podporovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně podpory využívání energie z biomasy mluvil ve Světě o deváté na Rádiu Česko předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jan Habart

„Paradoxní je, že podpora dále uvažuje především se spoluspalováním biomasy, ačkoliv zákon o spoluspalování od roku 2015 zakazuje, respektive klade velmi složité podmínky k tomu, aby to bylo možné dál provozovat,“ vysvětluje rozpor plánu a zákona předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jan Habart.

Spoluspalováním biomasy se zde rozumí zejména proces ve starých uhelných elektrárnách, kde se do kotle dávkuje biomasa spolu s uhlím. Je zde však velmi obtížná kontrola, zda k tomu dochází a za jakých podmínek.

„Je velmi dobrá zpráva, že dochází k přehodnocení podpory a je zaveden nový mechanismus provozní podpory tepla z obnovitelných zdrojů,“ hodnotí Jan Habart a vidí v tom šanci pro vznik malých, decentralizovaných výroben tepla v obcích.

Biomasa je poměrně široký pojem. Zahrnuje například dřevo či slámu a jejich zbytky, dále pak také biologicky rozložitelné odpady jako exkrementy hospodářských zvířat a podobně. Pod biomasu spadají také kapalná biopaliva, čili produkty, používané pro pohon v dopravě a vyráběné například z cukrové řepy nebo z rostlinných olejů.

Dosud byla podporována zejména výroba elektřiny z biomasy. Nyní by se tak měla podpora začít soustředit i na výrobu tepla. Tato skutečnost má oporu v nové směrnici Evropské unie.

„Výroba tepla z biomasy je téměř konkurenceschopná a podpora, která je na to potřeba, je řádově nižší než podpora, která je potřeba na překonání dosud nekonkurenceschopnosti za tržních podmínek výroby elektřiny oproti konvenčním zdrojům. Také vícenáklady, které nese společnost, jsou řádově nižší,“ vysvětluje Jan Habart.

Energetická účinnost biomasy je adekvátní účinnosti zemního plynu nebo uhlí.

Dana Votýpková, Tomáš Pavlíček, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme