Termín pro nabídky v obří ekozakázce byl posunut na červen 2010

Termín pro podání nabídek v soutěži o státní zakázku na více než sto miliard korun stanovilo dnes ministerstvo financí na 10. června příštího roku. Termín v tendru na odstranění starých ekologických škod přitom předtím několikrát odložilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka odpadků

Skládka odpadků | Foto: Celní správa

Právě v pátek nabylo právní moci rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Do hry se tak vrátil jeden z uchazečů - konsorcium PPF.

"K tomuto kroku jsme přistoupili poté, co nabylo právní moci rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže o tom, že do soutěže se vrací dříve vyřazené konsorcium PPF. Ekologická zakázka pokračuje, ale bude o ní rozhodovat až nová vláda. Firmy, které se dostaly do 2. kola, mají termín pro podání cenových nabídek do 10. června příštího roku," vysvětlil důvody dalšího odkladu ukončení tendru mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Jakob upřesnil, že ministerstvo v horizontu několika týdnů zpřístupní všem účastníkům podklady k jednotlivým lokalitám, aby uchazeči mohli provést vlastní kalkulaci a podat relevantní cenovou nabídku.

"Ministr financí pak v červnu příštího roku do 90 dnů přijme nejnižší cenovou nabídku. Ale o tom, zda je ta nabídka výhodná pro Českou republiku nebo není, rozhodne vláda jako celek," popsal Jakob.

Původně postoupily do druhého kola tendru na obří státní zakázku tři firmy z šesti uchazečů, konkrétně uspěly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services (spadající pod firmu J&T). Antimonopolní úřad pak na počátku října vrátil do hry i konsorcium PPF, když zrušil jeho vyloučení ministerstvem financí.

Podle kritiků jde o tunel na státní rozpočet

Kritici soutěže tvrdí, že tendr, který je předběžně odhadnut na 115 miliard korun, může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Bývalý vicepremiér Martin Bursík nedávno řekl, že ekologická zakázka je výrazně předražená, možná až o 80 miliard. Tendr kritizovala mimo jiné i organizace Transparency International a Hospodářská komora ČR.

Eva Rajlichová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme