Tesco staví dál a podává trestní oznámení

Společnost Tesco Stores ČR i přes zákaz exekutora pokračuje ve výstavbě nových hypermarketů. Tesco se dostalo do dlouhodobého sporu se společností MIC, která od obchodního řetězce požaduje více než 230 miliónů korun. Tesco navíc podalo na exekutora trestní oznámení. Podezírá ho z porušení exekučního řádu a podjatosti. Stejný krok vůči obchodnímu řetězci hodlá podniknout exekutor Juraj Podkonický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

staveniště Tesca

staveniště Tesca | Foto: Ivan Babej

Exekutor žádal zastavení investiční činnosti související s výstavbou například nových hypermarketů v Kladně a Karlových Varech. V obchodní činnosti může Tesco dál pokračovat.

Přípravy na otevření karlovarského obchodního domu ale probíhají dál podle plánu a čilý stavební ruch panuje také na stavišti v Kladně. Tamní stavbu dnes navštívilo několik úředníků. Exekutor Podkonický se chtěl přesvědčit, jestli stavba přes zákaz pokračuje, a ruch na staveništi si nechal natočit videokamerou.

Pavel Kočiš, mluvčí společnost MIC, Radiožurnálu řekl, že exekutor ještě během dneška podá trestní oznámení: "Exekutor podá trestní oznámení pro maření výkonu úředního rozhodnutí a poškozování věřitele. Současně bude podána žaloba na předběžné opatření."

Mluvčí Tesca Eva Williamsová Radiožurnálu potvrdila, že ve výstavbě obchodů bude společnost pokračovat. Exekutor podle ní postupoval protiprávně, a Tesco se proti jeho postupu bude bránit soudní cestou. "Rozsáhlé investice společnosti Tesco mají velký význam pro ekonomiku i zaměstnanost tohoto státu, proto v nich hodláme i nadále pokračovat a obchody v Kladně i Karlových Varech otevřít dle našeho plánu."

Podle Williamsové by měly být nové supermarkety otevřeny ještě před vánočními svátky. V současné době už také probíhá nábor nových zaměstnanců. Jenom v případě obchodního domu v Karlových Varech to znamená práci přibližně pro 350 lidí.

Rozhodnutí exekutora se týká soudního sporu, který s touto společností vede firma M.I.C podnikatele Jiřího Malíka. Ten tvrdí, že mu Tesco dluží 95 milionů korun za prodej obchodně komerčního centra v Praze - Šeberově. K dnešnímu dni částka, kterou požaduje, vzrostla spolu s úroky a penále na 350 milionů korun. Exekuce už byla jednou nařízena a pak odložena, přesto exekutor tvrdí, že Tesco nesmí stavět nová nákupní střediska, a nařizuje mu s okamžitou platností všechny práce zastavit.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Jiří Brechličuk , David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme