Musk nedostane od Tesly plat, ale odměny v akciích. Přijít by si mohl až na bilion korun

Akcionáři amerického výrobce elektromobilů Tesla schválili nový systém odměňování generálního ředitele Elona Muska na příštích deset let. Musk po tuto dobu nedostane mzdu. Pokud ale splní stanovené cíle, bude mít nárok na odměny v akciích. Mohl by tak podle agentury DPA získat přes 50 miliard dolarů, tedy zhruba bilion korun.

Detroit Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elon Musk na tiskové konferenci po úspěšném stratu rakety Falcon Heavy

Generální ředitel automobilky Tesla Elon Musk | Foto: Joe Skipper | Zdroj: Reuters

Cíle pro generálního ředitele Tesly Elona Muska jsou rozděleny do dvanácti etap. Při splnění každé z nich získá nárok na odměnu v akciích.

Vtipný vizionář s temnou stránkou. 'Napoprvé jsem myslel, že je šílený,' říká životopisec Elona Muska

Číst článek

První etapu představuje zdvojnásobení tržní hodnoty automobilky, a to ze současných zhruba 52,5 miliardy dolarů na 100 miliard dolarů. Každá další etapa předpokládá zvýšení tržní hodnoty o dalších 50 miliard dolarů.

Při splnění všech etap by se tak tržní hodnota Tesly měla vyšplhat až na 650 miliard dolarů. Aby Musk získal nárok na odměnu v akciích, musí Tesla kromě nárůstu tržní hodnoty splnit rovněž cíle spojené s tržbami a ziskem podniku.

Tesla uvedla, že hodnota smlouvy při současné ceně akcií činí 2,6 miliardy dolarů. V případě plnění stanovených cílů však cena akcií poroste, takže se bude zvyšovat také hodnota Muskových odměn.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme