Teslu nově povede Robyn Denholmová. Nahradí Muska, který musel alespoň na tři roky odstoupit

V čele automobilky Tesla nahradí jejího dosavadního šéfa a zakladatele jako nová předsedkyně správní rady Robyn Denholmová. Americký výrobce elektromobilů to uvedl ve svém čtvrtečním sdělení. Elon Musk se funkce vzdal minulý měsíc kvůli vyšetřování finančními dozorčími orgány.

San Francisco (Aktualizováno: 11:00 8. 11. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla | Zdroj: Reuters

Tesla uvedla, že Denholmová, která dosud pracovala jako finanční ředitelka největší australské telekomunikační firmy Telstra a šéfovala jejímu oddělení strategie, bude v čele rady na plný pracovní úvazek. V radě Tesly zasedá od srpna 2014.

Tesla ve třetím čtvrtletí vykázala rekordní zisk. V plusu je teprve potřetí v historii

Číst článek

Musk v srpnu překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Burzovní komise následně podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory. Krátce poté se však komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění.

Tesla a Musk podle dohody každý zaplatí 20 milionů dolarů (zhruba 446 milionů Kč) a Musk musí alespoň na tři roky odstoupit z funkce předsedy správní rady podniku. Může však zůstat generálním ředitelem Tesly.

Tesla appoints Robyn Denholm to be chairman of the board of directors, after a run-in with securities regulators cost Elon Musk the position bloom.bg/2Dt0r1T

08:00 – 08. 11. 2018

16 31

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme