Těžaři na Kyjovsku hledají další ložiska ropy a zemního plynu

Na jihu Moravy probíhá největší geologický průzkum za posledních 15 let. Těžaři chtějí na Kyjovsku najít nová ložiska ropy i zemního plynu. Pod regionem se nacházejí největší ropné zásoby v republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný vrt (ilustrační foto)

Ropný vrt (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Se svou technikou se těžaři dostanou až do hloubky pěti kilometrů. Mají za úkol zmapovat podloží na území velkém asi 190 kilometrů čtverečních.

„V tuto chvíli týmu šéfuje Brit, který sjel celý svět, hledal ropu v pouštích a teď ji hledá tady na Moravě,“ říká mluvčí Moravských naftových dolů Dana Dvořáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jihu Moravy probíhá největší geologický průzkum za posledních 15 let. Natáčela o tom Štěpánka Kadlečková

Pokud by těžaři ložiska ropy a zemního plynu nalezli, mohou na tom vydělat i obce a města. Díky poplatkům za těžbu si výrazně přilepšili například v Břeclavi.

„V průměru se ta částka pohybuje kolem 17 milionů korun. Tyto peníze jdou rozpočtu, nicméně město podporuje ekologické aktivity, sportování,“ upřesňuje mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Minimálně rok však potrvá, než specialisté vyhodnotí všechna získaná data. Případná těžba je tak reálná nejdříve za dva roky.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme