Těžařské firmy se chystají na návrat do Libye

Do Libye se chystají vrátit ropné těžařské společnosti. Cena severomořské ropy Brent sice klesá, přiostřuje se ale boj o to, které společnosti se do Libye dostanou. Největší šance má nejspíš italský ropný koncern ENI. Italský koncern ENI byl před nepokoji největším producentem ropy v Libyi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Pracovníci ENI už jsou na místě a podle posledních zpráv zjišťují, za jak dlouho by se těžba mohla obnovit a v jakých objemech. Podle předsedy správní rady ENI Giuseppe Recchiho by se tak mohlo stát do začátku zimy.

„Je pravděpodobné, že podíl ENI na těžbě ropy v Libyi zůstane nejvyšší. Firma tam stále vlastní nejvíce infrastruktury, má tam velmi dobré kontakty. Navíc Itálie podporovala svržení libyjské vlády. Očekávám, že bude mít dobré vztahy s vládou rebelů,“ říká Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnově těžby ropy v Libyi mluvil na Rádiu Česko Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers

Povstalci již dříve avizovali, že budou svojí ekonomickou spolupráci rozdělovat mezi jednotlivé země i podle toho, jak se angažovaly v jejich podpoře.

„Podle vyjádření rebelů budou mít asi největší problémy dostat se na libyjský trh společnosti z Ruska, Číny a Brazílie, tedy států, které se v konfliktu chovaly spíše neutrálně. Na druhou stranu si myslím, že svoji roli budou hrát také peníze a pokud tyto firmy budou dávat Libyjcům dobré nabídky, tak vděčnost rebelů vůči státům NATO by mohla jít stranou,“ pokračuje Tyleček.

Šance ropných firem na úspěch v Libyi se odrážejí i na ceně akcií těžařských firem. Akcie ENI například stouply o 8 procent.

Podle Tylečka zatím není jasné, kdy dojde k plnému obnovení těžby ropy v Libyi: „Pokud se podíváme na zkušenosti v Iráku, je jasné, že plné obnovení těžby po konfliktu trvá spíše roky než měsíce. Připravenější bude asi východ země, kde jsou ropná pole již delší dobu pod kontrolou rebelů. Situace se může rychle stabilizovat, ale i tak očekávám, že do konce roku může být obnovena maximálně třetina těžby ve srovnání s předkrizovým stavem. Kompletní obnova těžby bude trvat více než dva roky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Čermák se společnosti Colosseum v Odpoledním Radiožurnálu

„Vzhledem k tomu, že většina důležitých ropných rafinérií nebyla poškozena, tak by obnovení produkce mohlo být poměrně rychlé,“ myslí si analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. „Záleží také na tom, jak rychle se vytvoří stabilní a bezpečné prostředí v zemi,“ dodává.

Podle Čermáka cena ropy na události posledních dní v Libyi nereagovala: „Reakce cen je zanedbatelná, v posledních dnech ji ovlivňují úplně jiné faktory.“ Rostoucí těžba ropy v Libyi ale může mít za následek pokles její ceny. Ovšem jen za předpokladu, že státy OPEC nebudou chtít okamžitě snížit svoji těžbu, která v současnosti překračuje určené kvóty.

Libye podle Čermáka před občanskou válkou těžila 1,6 milionu barelů ropy denně. „Aktuálně těží jen zlomek z této maximální produkční kapacity, zhruba nějakých 100 tisíc barelů denně.“

Povstalci už ovládají významné ropné přístavy Bregu a Ras Lanúf. A právě ropa bude hrát velmi významnou roli. Libye má největší zásoby této komodity v Africe a deváté největší na světě.

Adéla Havránková, Barbora Kreuzerová, Jan Piroch, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme