Těžařské země zvažují jednání OPECu. Kvůli Libyi

Ropné státy kvůli krizi v Libyi údajně uvažují o svolání schůzky Organizace zemí vyvážejících ropu, která by projednala možnost zvýšení její těžby. Libye je třetím největším producentem ropy v Africe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérie v německém městě Leuna

Rafinérie v německém městě Leuna | Foto: Klára Stejskalová

Nepokoje v zemi vedly k nárůstu cen ropy na 2,5leté maximum. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka ve Stalo se dnes vyloučil, že by hrozil nejhorší scénář, totální nedostatek ropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za napjatou, ale nikoli kritickou považoval ve Stalo se dnes situaci s dodávkami ropy analytik Jan Procházka

„Situace je velmi nervózní, přeci jen jde o strategicky důležité země, ale z exportu ropy žijí a nic jiného v podstatě nemají. Předpokládám, že se vrátí rozum, ale bude to nějakou dobu trvat.“

Za nebezpečné označil, kdyby se nepokoje přenesly z Bahrajnu do Saudské Arábie. „Tam je zhruba 20 procent světové ropy a tento výpadek by jistě narušil celý OPEC,“ připomněl Procházka.

„Každé vyjádření zájmu dodávat na trh stále stejné množství ropy, je velice důležité. Myslím, že výpadek z Libye, který je zatím relativně malý, bude lehce nahraditelný ostatními státy. Situace určitě není kritická.“

Spekulace na růst

Procházka poznamenal, že všichni nyní spekulují na růst cen a při poklesech dokupují a cena ropy se tak tlačí nahoru. „Z dlouhodobého hlediska si myslím, že je to nervozita, která v rámci týdnů, možná měsíců, se zklidní.“ Cenu odhadl na 90 až 100 dolarů za barel.

Podle jeho názoru poznají zvýšení cen na světových trzích lidé u čerpacích stanic velmi brzy. Cenu nafty odhadl asi na 33 korun 20 haléřů za litr a na dálnicích můžeme počítat s 36 – 37 korunami za litr nafty.

„A to už je hodně nepříjemné, protože česká ekonomika je stále ještě energeticky náročná a každý růst cen elektřiny, plynu, ropy na nás dopadá tvrději než na okolní země v Evropě,“ zalitoval ve Stalo se dnes Jan Procházka.

Milan Kopp, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme