Těžba ropy na Kroměřížsku končí. Po půl století se vyčerpala ložiska

Společnost Moravské naftové doly (MND) ukončuje těžbu ropy u obce Kostelany na Kroměřížsku. Z třiceti čerpacích sond zůstává na dobývacím území posledních sedm, informovala dnes Česká televize. Důvodem je vyčerpání ložiska. Od roku 1968 těžaři z vrtů získali 150 tisíc metrů krychlových ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný vrt (ilustrační snímek)

Ropný vrt (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka Pixabay

Ještě před rokem mělo dobývací území u Kostelan rozlohu 18,5 kilometru čtverečních, zatímco v současnosti má podle televize pouhých 300 metrů. Společnost MND tak ušetří na poplatcích, které musí odvádět státu a obcím. Jejich výše se pohybuje okolo 100 až 1000 korun za každý hektar z dobývacího prostoru.

O konci těžby ropy na Kroměřížsku svědčí osud vrtu Lubná číslo 18. Denně vydá nanejvýš 1,5 metru krychlového ropy a v provozu je pouze v některé dny, řekl ČT provozní ředitel skupiny MND Michal Sasín.

Nad rublem se stahují mračna. Oslabuje vůči dolaru, Rusům se prodraží potraviny

Číst článek

Těžba ropy v okolí Kostelan ještě pokračuje východně od obce. Na okraji přírodního parku Chřiby zůstává několik průzkumných vrtů, z nichž nejhlubší má 1500 metrů.

Pro Kostelany má konec těžby ropy i ekonomické důsledky. Těžaři dříve do obecního rozpočtu posílali kolem 400.000 korun ročně jako kompenzaci za pozemky v dobývacím prostoru. Příspěvky se postupně měnily a od roku 2010 se téměř každý rok snížily o několik desítek tisíc, uvedla televize.

Na jižní Moravě zůstávají v současnosti už jen tři místa s intenzivnější těžbou ropy, všechna na Hodonínsku, Jsou jimi Dambořice, Uhřice a Žarošice. Podle údajů České geologické služby se v Česku v roce 2014 vytěžilo 147 tisíc tun ropy a 198 milionů metrů krychlových zemního plynu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme