Těžbu ropy v Nigérii může o víkendu ochromit stávka

Nigérie je největší africký producent ropy. Dodává ji na evropský i americký trh. Už o víkendu by ale tamní těžební plošiny mohly ztichnout. To by se nepochyby projevilo zdražením u čerpacích stanic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigérie čelí krizi. Stávkuje se kvůli zrušení dotací na benzín

Nigérie čelí krizi. Stávkuje se kvůli zrušení dotací na benzín | Zdroj: Reuters

Nigérie čelí krizi už od začátku roku, kdy tamní vláda zrušila dotaci na pohonné hmoty. Ty skokově zdražily o 100 procent a naštvaní lidé vyšli do ulic. Stávka ochromila téměř celou zemi, ale dosud se nedotkla těžařského průmyslu. To by se však v neděli mohlo změnit, protože největší odborový svaz v zemi varoval, že produkci ropy zastaví.

Někteří analytici se nicméně domnívají, že na to odboráři nemají prostředky. Ale i kdyby se jim podařilo jen omezit těžbu ropy, tak by to mohlo mít pro Nigérii katastrofální následky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Nigérii mluvil na Radiožurnálu Ondřej Bouda

Země je totiž na exportu suroviny závislá. Ropa plní asi 80 procent nigerijského rozpočtu. Pro vládu je tak stávka velmi vážnou hrozbou, kterou se musí zabývat.

O tom, zda nakonec vláda požadavkům odborů ustoupí, se bude jednat v sobotu. Dotace na palivo byla vlastně jediný benefit, který Nigerijci z ropného bohatství země měly. Přitom benzín či nafta se tam nepoužívají jen do aut, ale také do generátorů. Ty jsou v zemi běžné kvůli častým výpadkům elektrického proudu. Znamenáto tedy, že lidem ze dne na den významně stouply životní náklady.

Vláda argumentuje tím, že peníze z dotací jdou do kapes jen několika málo nejbohatším podnikatelům. Případných 8 miliard dolarů, které by ročně ušetřila zrušením dotace, by mohla investovat třeba do infrastruktury.

Odboráři i vláda si jednání zatím pochvalují. Shodli se ale vlastně jen na tom, že budou jednat dále. Nicméně odbory projevily dobrou vůli a chtějí stávku o víkendu omezit. Obnoví například provoz letadel tak, aby mohli všichni účastníci jednání dorazit.

Neplánují se také žádné větší protesty, ale na pondělí už je svolaná další demonstrace, která by podle organizátorů měla být dosud největší.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme