TI: Zadávání stavebních zakázek v regionech je neprůhledné

Způsob zadávání veřejných stavebních zakázek v regionech kritizuje organizace Transparency International. Z jejího rozsáhlého průzkumu v osmi velkých městech vyplývá, že místní úředníci postupují značně neprůhledným způsobem, což vyvolává silné podezření na jejich zkorumpovanost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staveniště

Staveniště | Foto: Jan Rosenauer

I když Transparency nenašla přímé důkazy, existují podle ní velmi vážné indicie o úzkém propojení rozhodujících osob na radnicích s některými stavebními firmami. Většinu zakázek totiž získávají stále stejné firmy, podmínky výběrových řízení jsou často vypsány účelově.

Jak dál Radiožurnálu řekl David Ondráčka z české pobočky Transparency International, možnosti veřejné kontroly v této oblasti jsou ze strany opozice, médií i veřejnosti značně omezené a nedostatečné. Také samy radnice jsou - co se ochoty poskytovat informace týče - až na výjimky velmi skoupé.

"Máme jeden konkrétní dobrý příklad z plzeňské radnice, která vytvořila informační systém, na němž zveřejňuje veškeré zakázky a nabídky firem, které přišly. To zveřejnění samo o sobě ale není všelék, protože pokud ta manipulace probíhá už ve fázi vymýšlení technických parametrů zakázky, které může splnit pouze jedna firma, tak to samotné zveřejnění potom příliš nepomůže," říká Ondračka.

Premiér Jiří Paroubek si chce výsledky průzkumu Transparency Internatinonal podrobně prostudovat. Už předem ale přiznal, že o řadě problémů ví.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme