Zákaz TikToku se odkládá. Trump podpořil dohodu o převzetí amerických operací společnosti

Americký prezident Donald Trump v noci na neděli oznámil, že dal své „požehnání“ navrhované dohodě mezi americkými společnostmi Oracle a Walmart a čínskou ByteDance. Dohoda umožní, že aplikace TikTok provozovaná čínskou firmou bude moci nadále fungovat v USA. Ministerstvo obchodu v reakci na to uvedlo, že o týden odkládá platnost nařízení, podle kterého nesmějí obchody s aplikacemi nabízet TikTok ke stažení, uvedla agentura Reuters.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace TikTok

Aplikace TikTok | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Na základě navrhované dohody by podle Trumpa mohla vzniknout nová společnost nazvaná TikTok Global se sídlem v americkém Texasu, která bude vlastnit operace aplikace TikTok v USA. Kontrolovaná by měla být společnostmi Oracle a Walmart. „Dal jsem dohodě své požehnání,“ uvedl v sobotu Trump, který ale původně požadoval, aby byl TikTok prodán americké společnosti, nebo aby byly ukončeny jeho americké operace.

Ministerstvo financí v prohlášení uvedlo, že společnost Oracle převezme zodpovědnost za technologii a bezpečnost. Bude tak zajištěna ochrana údajů o amerických uživatelích. Transakci bude muset schválit výbor pro zahraničí investice v USA. Podle zdrojů vláda dala stranám na dokončení dohody týden. Dohodu však bude muset schválit i Čína.

Spojené státy v neděli zablokují TikTok a WeChat. Čínské aplikace jsou podle Trumpa hrozbou

Číst článek

Oracle potvrdil, že bude vlastnit v Tiktok Global 12,5 procenta a bude uchovávat všechny údaje o uživatelích v USA. Walmart získá v TikTok Global podíl 7,5 procenta.

Oracle a Walmart sice tvrdí, že většinový podíl v TikTok Global budou vlastnit investoři z USA, tento údaj však podle zdrojů bere v úvahu vlastnickou strukturu čínské firmy ByteDance, která bude vlastnit podíl 80 procent v TikTok Global. Američtí investoři v současnosti vlastní v ByteDance podíl 40 procent a pokud se vezme v úvahu tento údaj, budou američtí investoři vlastnit v TikTok Global podíl 53 procent, uvedl zdroj.

Zůstává i WeChat

TikTok, což je aplikace pro sdílení krátkých videí, používá zhruba 100 milionů Američanů. Americké úřady se obávaly o data uživatelů a možného napojení Číny na tato data. „Bezpečnost bude na 100 procent,“ řekl Trump novinářům.

Firma ByteDance také slíbila, že vytvoří v USA 25 tisíc nových pracovních míst. TikTok má v současnosti v zemi více než 1000 zaměstnanců.

Z obchodů s aplikacemi firem Apple a Google ve Spojených státech zatím nezmizí ani čínská aplikace WeChat. Americká soudkyně Laurel Beelerová totiž vydala předběžné opatření, kterým zatím zablokovala platnost nařízení ministerstva obchodu, podle něhož měla být aplikace firmy Tencent Holding z obchodů odstraněna. Reagovala tak na žalobu uživatelů, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme