Tipsport musel přejmenovat svou loterii, přijde s Tipšestkou

Loterijní firma Sazka zasadila konkurenci citelnou ránu. Soud vyhověl jejímu návrhu na předběžné opatření, kterým sázkové kanceláři Tipsport zakázala spuštění nové loterijní hry Tipsportca. Hra se přesto už v pondělí rozjede, bude se ale jmenovat Tipšestka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Marián Vojtek

„Tipsport je povinen zdržet se dočasně užívání označení Tipsportca, musí tedy svou loterii přejmenovat. Soud se celou záležitostí bude zabývat ještě jednou a to na základě žaloby, kterou Sazka kvůli porušování práv k ochranné známce,“ řekla mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický analytik Miroslav Motejlek ve večerních Ozvěnách dne

Sázková kancelář Tipsport už oznámila, že v pondělí novou číselnou loterii přesto spustí, bude se ale jmenovat Tipšestka. Radiožurnálu to potvrdil zástupce Tipsportu Jiří Hadrava

„Bylo pro nás nepříjemné 4 dny před startem loterie měnit její název, ale termín 11. července jsme chtěli dodržet za každou cenu,“ uvedl Hadrava.

Podle ekonomického analytika Miroslava Motejlka působí celková konstrukce nové hry velmi naivně a její šance uspět na trhu je minimální. Reklama prý navíc míří na úplně jiný segment obyvatel než který je typickým konzumentem loterií.

Nová loterie se bude jmenovat Tipšestka | Foto: ČTK

„Na důchodce a starší lidi nemohou s Leošem Marešem. Lidé, kteří sázejí Sportku navíc do sběren Tipsportu chodit nebudou. Tipsport může získat maximálně 5 až 6 procent trhu, s tímto začátkem to ale bude spíš horší,“ tvrdí Motejlek.

Do tří let může podle něj loterijní trh dosáhnout zhruba 8 miliard korun, stejně jako před třemi lety. Bude se o něj ale dělit 5 společností. „Sazka bude podle mě lídrem trhu, bude mít asi polovinu,“ myslí si ekonomický analytik Miroslav Motejlek.

Loterie chystají i další kanceláře

Tipsport není jediným konkurentem Sazky, který letos v létě chce získat podíl z loterijního trhu. Už na polovinu července ohlásila start loterie i sázková kancelář finanční skupiny Penta, společnost Fortuna.

Ta si ale pro svou hru nevybrala nijak kolizní název, který by Sazka mohla soudně napadnout. Takže u Fortuny je pravděpodobné, že do týdne až dvou by mohla začít přijímat sázky zhruba na tisícovce terminálů.

Mírně pozadu pak zůstávají Synot Tip a Chance, které si také u ministerstva financí zažádaly o licenci. Spuštění číselné loterie ale plánují až na září, respektive na závěr roku.

Sazka je zatím nepravomocně v konkursu, ale už zkraje příštího týdne má být rozhodnuto o odvoláních proti prohlášení konkursu, což by mohlo znovu zásadně zamíchat s kartami. Rozhodnutí teď leží na Vrchním soudu v Praze.

Igor Maňour, Viktorie Hošková, Martin Drtina, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme