Tisíce Němců protestovaly proti propouštění v Opelu

Na 20 000 lidí se v německé Bochumi zúčastnilo rozsáhlého protestu proti plánům na propouštění v místní automobilce Opel. Podnik, který patří General Motors, plánuje snižování počtu zaměstnanců a částečnou odstávku výroby. Americký koncern tím chce dostat své evropské podniky z dlouhodobé ekonomické ztráty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mračna nad automobilkou

mračna nad automobilkou | Zdroj: ČTK

Centrem odporu proti zamýšlenému propouštění se staly závody automobilky Opel v německé Bochumi. Jejich zaměstnanci už několik dní stávkují a ve dne v noci hlídají všechny vjezdy do areálu továrny. Také dnešní celoevropský den protestů byl právě v Bochumi nejmohutnější. Centrem města prošel mnohatisícový průvod protestujících.

Koncern General Motors minulý týden oznámil, že hodlá propustit asi 12 tisíc z celkem 63 tisíc evropských zaměstnanců. Většina plánovaných škrtů připadá právě na německé pobočky, které jsou dlouhodobě nerentabilní.

Svým německým kolegům vyjádřili solidaritu také zaměstnanci poboček automobilky v jiných zemích. Pokud ale zastavili práci, pak jedině proto, že bez dílů, které se vyrábějí v Bochumi, nemohou ve výrobě pokračovat.

Marika Táborská, Jan Moláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme