Zájem o speciální tisícikorunu je velký. Lidé na ni čekali ve frontách i od dvou hodin ráno

Stovky až tisíce lidí stály od rána ve frontách u poboček České národní banky v Ostravě a Brně, aby si mohly pořídit speciální tisícikorunu s přetiskem, kterou banka vydala k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. I přes mrazivé počasí tam lidé strávili hodiny. Ti, kteří byli v Ostravě před otevřením v 07.30 na začátku fronty, stáli před bankou i od 02.00.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé čekají v Hradci Králové na vydání speciální bankovky

Lidé čekají v Hradci Králové na vydání speciální bankovky | Foto: Jakub Vik | Zdroj: Český rozhlas

Speciální bankovku uvádí ve středu Česká národní banka do oběhu. Koupit ji je možné za 1000 korun na pokladnách centrální banky v Praze, Ostravě, Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem a Hradci Králové. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek, centrální banka jich vydala celkem 200 000.

Půl hodiny po otevření ostravské pobočky banky se fronta táhla ještě kolem celého bloku budov až zpět ke vchodu do banky. Měřila tak přes 400 metrů a stále v ní čekalo přes 1000 lidí.

Fronta na bankovky v Brně je také stovky metrů dlouhá. Vede od pobočky banky v Rooseveltově ulici, klikatí se okolími ulicemi, pak vede do Jánské, kde se u kolejí obrací zpět. Nejvíce lidí tak stálo ráno v Jánské, a to „obousměrně“. Ve frontě by odhadem mohly stát tisíce lidí.

Speciální tisícikorunu půjde běžně platit v obchodech. Od standardní se liší přetiskem na lícní straně, který tvoří výroční logo České národní banky k 30 letům existence a motiv dobového kolku z doby měnové odluky.

Centrální banka bankovku vydala s cílem připomenout širší veřejnosti 30. výročí měnové odluky. Navázala na stokorunovou bankovku s přetiskem z roku 1919 vydanou u příležitostí 100. výročí vzniku československé měny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme