Tlak na růst spotřebitelských cen nadále trvá

Domácí výrobci i na konci roku zdražovali. Tempo, jakým jejich ceny rostly, ale polevilo. Průmyslníci nahlásili za prosinec meziroční nárůst cen o 4,6 procent. Zemědělci pak o 3,6 procent. Vyšší ceny navíc hlásí i dovozci. V listopadu podle nejnovějších statistik došlo ke zdražení ve všech významných skupinách importovaného zboží, a to v průměru o 7,6 procent. Tlak na růst spotřebitelských cen tak trvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejna

Prodejna | Foto: Tomáš Adamec

Průmyslové ceny v prosinci meziměsíčně narostly o pouhou desetinu procenta a zaostaly tak za očekáváním trhu. Ceny průmyslových výrobců jsou podle ekonoma ČSOB Petra Dufka dlouhodobě ovlivňovány slabou domácí poptávkou:

„Proto vidíme jen velmi malý růst u dopravních prostředků nebo strojírenství. Naše ceny v průmyslu jsou především ve vleku cen ropy a ty přeci jenom polevily. Z toho vyplynul i ten pozitivní výsledek.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl ekonom ČSOB Petr Dufek

V prosinci rostly zejména ceny potravinářských výrobků a v chemickém průmyslu. „Ceny potravin v obchodech rostly v posledním půlroce permanentně. V případě chemického průmyslu dozvuky vysokých cen ropy a dalších ropných produktů a derivátů se teprve pomalu postupně promítají do konečných cen pro zákazníky. Tam nárůst uvidíme v dalších měsících,“ říká Dufek.

Podle něj by mohly kromě potravinářského a chemického průmyslu růst ceny i v plastikářském průmyslu.

„Docela často se setkáváme s názorem některých výrobců spotřební elektroniky, že by rádi zdražili, protože jejich vstupy také zdražují - ať už to jsou kovy nebo plasty. Nicméně slabá poptávka typická pro evropský trh jim nedovoluje zahrnout vyšší ceny vstupů do konečných cen pro spotřebitele,“ vysvětluje Dufek.

Ceny stavebních prací padaly

Ceny stavebních prací nadále padají - v listopadu i v prosinci o 0,5 procent. Dá se očekávat, že zlevní i ceny nového bydlení. Poptávka po nových bytech je slabá a zásoba neprodaných bytů naopak velká.

Dovozy v listopadu zdražily o 7,6 procent. Ceny importovaného zboží i nadále porostou kvůli slabší koruně a růstu cen ropy.

Rádio Česko, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme