Tlak na růst spotřebitelských cen v Česku zůstává slabý

Tlak na růst spotřebitelských cen v Česku je i nadále malý. Svědčí o tom dnes zveřejněné údaje Českého statistického úřadu. Podle nich ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly v meziměsíčním srovnání o desetinu procenta. Meziročně pak klesly o 0,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Ceny dovozů se v únoru v porovnání s lednem zvýšily o 0,3 procenta, a to zejména kvůli zdražení importovaných minerálních paliv a potravin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor na téma spotřebitelských cen s analytikem Jiřím Škopem pro Rádio Česko

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa zveřejněná data z pohledu dalšího vývoje inflace ukazují, že spotřebitelské ceny budou i během příštích několika měsíců růst relativně pomalu.

“Zajímavé jsou vždy ceny v zemědělství, které tentokrát mírně vzrostly, což indikuje, že by potraviny mohly v následujících měsících dále mírně růst. Nicméně u spotřebitelských cen doopravdy neexistují zatím žádná výrazná rizika směrem nahoru, protože poptávka je velmi slabá,“ uvedl Škop.

Další zvyšování cen se podle něj dá předpokládat u pohonných hmot. „Ty jsou taženy komoditami na světových trzích a v případě oživení globální poptávky by ceny komodit měly dále růst,“ míní analytik. Jak dodal, u potravin bude klíčová pro vývoj cen letošní úroda.

Časopis Business Week tvrdí, že mnohým velkým ekonomikám světa hrozí deflace, tedy pokles spotřebitelských cen. Analytik Škop ale takový scénář neočekává:

“Zatím si myslíme, že nic podobného nehrozí a v českých podmínkách také ne. Pokud by deflace nastala v některé okolní zemi, samozřejmě by ovlivnila náš vývoj. Poptávka z této země vůči našim exportům by byla slabá a tlačilo by to ceny v české ekonomice také dolů.“

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme