Tlustý obvinil ministra financí, že chce stát připravit o 11 miliard

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý zveřejnil dokumenty, ze kterých usuzuje, že se ministr financí Bohuslav Sobotka rozhodl připravit Českou republiku o 11 miliard korun. V případu má jít o sporné úvěry, které zdědila ČSOB po zkrachovalé IPB a následně je odprodala České konsolidační agentuře. Ta ale zjistila, že úvěry pravděpodobně fakticky neexistují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Tlustý

Vlastimil Tlustý | Foto: Poslanecká sněmovna

Předseda dozorčí rady České konsolidační agentury a šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že má agentura tyto úvěry vrátit a požadovat zpátky 11 miliard korun, které za ně při převodu zaplatila. Ministr Sobotka ale podle něj vede jednání, aby stát o tyto peníze připravil.

"A při kterých za ně ten, kdo je získá, má zaplatit jednu korunu. To jsou podle mého názoru skutečné důvody, které vedou ministra financí k návrhům na mé odvolání z dozorčí rady Konsolidační agentury," řekl Tlustý.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale Tlustého obvinění odmítá a hodnotí jako poslancovu mstu za to, že má být odvolán z dozorčí rady České konsolidační agentury. Podle Sobotky zveřejňuje Tlustý nepravdivé a matoucí informace o chystané transakci, při níž by měl stát tratit zhruba 11 miliard korun.

"Hledáme všechna možná řešení, já se přirozeně jako ministr financí o tu vzniklou situaci zajímám, i když jsem ji nezpůsobil žádnými svými rozhodnutími. Ta situace byla způsobena v době, než jsem přišel na ministerstvo financí, a já sám jsem nikomu žádné garance nebo přísliby neposkytl," uvedl Sobotka.

Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme