Topení dřívím se opět stává hitem

Kvůli vyšším cenám plynu a elektřiny se do bytů vrací klasická kamna a krby. Předpokládá se, že ceny těchto energií se příští rok ještě zvýší, a tak lidé stále častěji chtějí topit dřívím a uhlím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

topení

topení

"Já jsem docela naštvaný, protože jsem si nechal udělat plynové topení a teď si zase budu muset asi koupit kotel, kvůli tomu."

"Mám plynový kotel, a je pravda, že asi letošní zimu budeme mnohem výrazněji topit v krbu," komentují situaci ti, kteří se na Vysočině připojili k státem dotované plynofikaci obcí.

Poté, co začátkem 90. let stát pro změnu podporoval elektrické topení, už toho má řada lidí dost. Vysoké účty za teplo se snaží snížit tím, že se vracejí k vytápění pevnými palivy.

"Jediná možnost je dříví, tak spíš topí dřívím, samozřejmě trošku i uhlím, ale není to nějak výrazné, že by to tady jako čoudilo, to v žádném případě není," potvrzuje starosta obce Koberovy na Jablonecku Jindřich Kvapil.

Kouřící komíny ale nemusí nutně znamenat zhoršení životního prostředí. "Dřevo je biomasa a pokud se spaluje v dobrém kotli, tak to naopak je velmi ekologický způsob vytápění, takže tomu se vůbec nebráníme," říká za ministerstvo životního prostředí Jakub Kašpar.

Návrat k topení dřevem se stává hitem zejména teď, kdy Energetický regulační úřad už připustil, že pravděpodobně zdraží od podzimu plyn, a ČEZ za elektřinu chce příští rok také víc peněz.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme