Topná sezona se kvůli chladnému počasí prodlužuje a prodražuje

Chladné počasí nutí mnoho domácností znovu topit. Jak zatíží prodlužující se zima rodinné rozpočty, je ale individuální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Například Petr Holubec z Pražské energetiky je přesvědčen o tom, že počasí v těchto dnech účty domácností nijak nezatíží:

„Především proto, že v letošních skutečně zimních měsících nepanovala žádná krutá zima, byla spíše mírnějšího rázu, takže náklady na topení nebyly až tak vysoké.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zatíží prodlužující se zima rodinné rozpočty, zjišťovala Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

„To, že chladno trvalo poněkud déle a třeba i teď v květnu jsou chladné dny a je potřeba přitopit, jen možná trošku vyrovná tu řekněme mírnější zimu. Takže jsem přesvědčen, že domácnosti žádným zásadním způsobem více za vytápění nezaplatí,“ říká Holubec.

A podobný názor má mluvčí společnosti E-ON Vladimír Vácha:

„Je to odvislé od celkové bilance počasí. To znamená, od začátku topné sezony před začátkem zimy minulý rok, tedy bavíme se zhruba o říjnu, listopadu, a potom to započíst do celkové bilance. Já si myslím, že ty chladnější dny v současné době nechají celkovou částku navýšit zhruba 3 až 5 procent,“ odhaduje Vácha.

Plynárenské společnosti v posledních měsících zlevňovaly plyn, to však ovlivní účty až v příštím období. I proto si mluvčí RWE Martin Chalupský myslí, že největší vliv bude mít průběh celé topné sezony:

„My očekáváme, že celková spotřeba zemního plynu právě v souvislosti s dlouhou zimou nebo i chladným jarem by mohla u domácností stoupnout celkově o 5 až 7 procent. Meziročně to není mnoho, a je to především v souvislosti s tím, že loni byla přece jenom zima kratší, ale byla zároveň tužší,“ dodává Chalupský.

Radek Ježdík z Pražské teplárenské pak odhaduje, že letos stoupnou dodávky tepla za celou topnou sezonu maximálně o 5 až 10 procent.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme