Topné oleje se danit nebudou

Ministerstvo financí neuvažuje o tom, že by začalo danit topné oleje. Tato myšlenka zazněla v souvislosti s objevením nekvalitních pohonných hmot Českou obchodní inspekcí asi v padesáti čerpacích stanicích. Inspektoři zjistili v naftě příměsi levnějšího topného oleje a v benzínech přimíchané technické benzíny. Česká obchodní inspekce a policie požádaly ministra průmyslu a obchodu, aby zatím nezveřejňoval seznam čerpacích stanic, které prodávaly nekvalitní naftu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa u dálnice

Benzínová pumpa u dálnice | Foto: Jan Rosenauer

Topný olej určený k vytápění je osvobozen od daně, zatímco nafta je zatížena spotřební daní 9,90 koruny za litr. Státní rozpočet by tak kvůli prodeji ředěné nafty mohl přijít o značné finanční částky. Kromě častějších kontrol navrhl včera ministr průmyslu Milan Urban také možnost, že by topné oleje podléhaly dani. Dnes však jeho ministerstvo tento návrh stáhlo a také mluvčí ministerstva financí zdůraznil, že se o zdanění topných olejů neuvažuje.

"My se přikláníme k odstraňování výjimek a sjednocování sazeb. Nicméně v tomto případě budeme posuzovat i jiné možnosti. V tuto chvíli se v oblasti spotřebních daní kromě sbližování sazeb u tabákových výrobků nechystá žádná novela," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Na zveřejnění konkrétního seznamu čerpacích stanic, které podle zjištění České obchodní inspekce prodávaly naftu s příměsí topných olejů, si budou muset řidiči ještě počkat. Ministra průmyslu a obchodu, který o tomto kroku uvažoval, totiž policie požádala vzhledem k probíhajícímu vyšetřování o odklad.

Pro utajení informací je i šéf České obchodní inspekce Jiří Pěkný. Ten si navíc myslí, že k podvodům s ředěním nafty i benzínu alespoň v nejbližší době docházet nebude. Podle Pěkného mohou být motoristé bez obav zhruba následující čtvrt rok. "V současné době jsme natolik zintenzívnili odběry a máme už zkušenosti z loňska a předloňska, že nejmíň po dobu tří měsíců se není čeho obávat. Rozhodli jsme se, že postihy, které jsme dávali, zněkolikanásobíme," dodal Pěkný.

Pěkný přesto doporučuje motoristům, kteří mají podezření, že natankovali nekvalitní pohonné hmoty, aby to České obchodní inspekci ihned nahlásili.

Jitka Hanžlová, Vít Dvořák, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme