Topolánek: Termín přijetí eura až v příštím roce

Vláda bude na každém svém jednání pravidelně diskutovat o krocích ke zmírnění dopadů hrozící ekonomické krize. Po setkání s představiteli České bankovní asociace to řekl předseda vlády Mirek Topolánek (ODS).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kunert a Mirek Topolánek

Jiří Kunert a Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Požadavek opozice přijmout kvůli krizi co nejrychleji euro a spojovat tento návrh s podporou českého předsednictví Evropské unie premiér označil za vydírání.

"Podle mě je důležité, abychom plnili jak konvergenční kritéria, tak abychom se v reálných ukazatelích přibližovali eurozóně, než abychom diskutovali o zavedení eura. Pokud všechno dobře dopadne a ta finanční krize a její dopady budou takové, jaké se dají optimisticky předpovídat, tak si myslím, že v průběhu příštího roku jsme schopni stanovit datum."

"Nicméně udělat to dnes pokládám spíše za politickou proklamaci; vláda v této chvíli neumí stanovit datum, i z důvodu toho, že to v této chvíli ani možné není," řekl Topolánek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek minulý týden zveřejnil podmínky, za nichž jeho strana bude po dobu českého předsednictví v EU tolerovat současnou koaliční vládu. Vedle stanovení harmonogramu přijetí eura sociální demokraté požadují také urychlenou ratifikaci Lisabonské smlouvy, která má zreformovat fungování institucí Evropské unie.

Premiér se zástupci bank: Česko prochází finanční krizí zatím dobře

Česká republika zatím prochází světovou finanční krizí bez větších potíží - shodl se na tom premiér Topolánek se zástupci České bankovní asociace. "České banky, myslím si, přestály to, co se odehrávalo ve světě, velmi dobře. Jsou dobře vybaveny kapitálově i rezervami, takže ta krize neměla v České republice takový vliv," řekl po setkání v Kramářově vile prezident České bankovní asociace Jiří Kunert.

Podle premiéra se krize promítne ve zpomalení hospodářského růstu. Česká ekonomika je velmi závislá na situaci v Evropě a zvláště v Německu, kde hrozí recese. "Chtěli bychom pro vytvoření lepšího prostoru pro export posilovat instituce typu Českomoravská záruční a rozvojová banka, Česká exportní banka a EGAP, tak abychom zvýšili exportní výkonnost v situaci, kdy klesá poptávka," prohlásil Topolánek.

Další opatření by měla podpořit malé a střední podnikání, jehož rozvoj v současné době brzdí nedostatek úvěrů. O krocích ke zmírnění dopadů hrozící ekonomické krize bude vláda od nynějška pravidelně diskutovat na každém svém jednání.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme