Topolánkovy šance na křeslo šéfa MEA se snížily

Vidina obsazení postu šéfa Mezinárodní energetické agentury českým kandidátem se rozplývá. Evropská unie se nemůže shodnout na společném kandidátovi na toto místo. Ukázala to dnešní schůzka ministrů energetiky v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: European Commission Audiovisual service

Zájem o místo ředitele agentury, zabývající se stabilitou na trhu s ropou a plynem, má expremiér Mirek Topolánek. Vláda ho i nominovala. Pokud ale bude více evropských kandidátů, nemají velké šance na vítězství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku ministrů energetiky sledoval v Bruselu zpravodaj Pavel Novák

Pro Unii by bylo výhodné, kdyby do boje o místo šéfa Mezinárodní energetické agentury vyslala jednoho kandidáta. Nemůže se ale rozhodnout mezi českým expremiérem Topolánkem a bývalou nizozemskou ministryní hospodářství van der Hoevenovou.

„Budeme-li mít dva evropské kandidáty, nebude zvolen ani jeden,“ potvrdil belgický ministr energetiky Paul Magnette. Je pak pravděpodobné, že post obhájí současný japonský ředitel Nobuo Tanaka.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka bude Česko s kandidaturou Mirka Topolánka postupovat podle procedury Mezinárodní energetické agentury.

„Shánět podporu pro tohoto kandidáta jak v rámci EU tak jiných členských zemí OECD," řekl Kocourek.

Topolánkovy šance se ale kvůli neshodě v rámci Unie výrazně snížily.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme