Podnikatelé by mohli dostat až 80 procent ze zničeného majetku. Připravena je i dotace pro všechny

Stát připravuje dotace pro podnikatele na škody po čtvrtečním tornádu na jižní Moravě. Mohli by dostat až 80 procent z hodnoty zničeného majetku. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Připomněla také dotace pro lidi z postižených obcí ve výši dvou milionů korun a řekla, že podporu dostanou i nepojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Hruškách

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Hruškách | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Ministryně v neděli připomněla, že stát plánuje poskytnout na škody po bouři lidem dva miliony jako nenávratnou dotaci. Kompenzaci by podle ní měli dostat všichni postižení, i nepojištění. Krácení podpory těm, kdo jsou pojištění, o částku, kterou dostanou od pojišťovny, Schillerovávysvětlila tím, že nelze škody kompenzovat dvakrát.

Prvních 20 milionů ze sbírek už míří do postižené oblasti. O stamilionech se rozhodne v pondělí

Číst článek

Nepojištění lidé dostanou celou částku. Stát kromě dotací lidem nabídne také zvýhodněné úvěry ve výši až tří milionů korun s jednoprocentním úrokem na 30 let.

Krácení kompenzací pro pojištěné se nelíbí například starostce tornádem zasažené obce Hrušky Janě Filipovičové. „Mám obavu, že lidé, kteří si dosud platili pojistku, se takto do budoucna raději rozhodnou už dál nepojišťovat,“ uvedla.

Nízké dotace?

Zároveň je však ráda, že podporu dostanou všichni. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula k dotacím pro občany řekl, že jsou podle něj příliš nízké a stát by je měl zvýšit.

Dotace pro podnikatele, kterým bouře zničila majetek, nyní společně připravují ministerstvo průmyslu a obchodu s ministerstvem financí. Podle Schillerové obě ministerstva přesnou podobu dotací dolaďují, výše kompenzací by však mohla dosahovat až 80 procent z hodnoty poničeného majetku.

Schillerová také připustila, že současný třicetidenní stav nebezpečí, který je vyhlášený v Jihomoravském kraji, nebude stačit. Vláda proto podpoří jeho prodloužení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme