Tošovský: Do přenosové soustavy dáme ročně pět miliard

Do rozšíření přenosové soustavy a rekonstrukce stávajících sítí investuje Česká republika každý rok pět miliard korun. V rozhovoru pro Rádio Česko to řekl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský přichází na Úřad vlády ČR

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský přichází na Úřad vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

"Investice do přenosové soustavy jsou každý rok pět miliard. Máme spoustu míst, kde je energie nedostupná, například na severní Moravě. Linky mají i svou životnost 30 až 40 let a je třeba je rekonstruovat, je třeba modernizovat rozvodné stanice," uvedl Tošovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je ministr obchodu a průmysl Vladimír Tošovský. Nebude případná dostavba Temelína k ničemu, pokud se státu nepodaří rozšířit kapacitu vedení velmi vysokého napětí?

Ještě loni v květnu společnost ČEPS, která je výhradním provozovatelem tuzemské přenosové soustavy plánovala, že do roku 2017 investuje do rozšíření a obnovy sítě v součtu "jen" 24 až 27 miliard.

V souvislosti s plánovaným rozšířením přenosové soustavy a napojením nového bloku Temelína chce ministerstvo průmyslu znovu prosadit vyvlastňování ve veřejném zájmu i pro budování energetických staveb. A to přesto, že parlament už jednou tento návrh zamítl.

"Bylo to už v návrhu pro stavbu silnic, tam to bylo včetně technické infrastruktury. Ale senátoři tuto větičku odstranili. Máme to připravené tak, abychom to tam dostali," řekl v diskusním pořadu Studio Česko ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

"Musíme se dohodnout s každým vlastníkem, to je obecně problém liniových staveb. Pokud to tak nebude, je to zlé. Buď se musí najít jiná trasa, nebo se musí nakonec dojít k vyvlastnění, ale to jsem nikdy nezažil," poznamenal k energetickým stavbám Tošovský.

Marián Vojtek, Ondřej Černý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme