Továrna Opelu v belgických Antverpách končí

Uzavření továrny Opelu v belgických Antverpách dnes potvrdil její majitel, americká společnost General Motors. Odborářům antverpské továrny oznámil, že propustí 2300 zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna automobilky Opel

Továrna automobilky Opel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

O možném uzavření závodu v Antverpách se mluvilo už při plánovaném prodeji Opelu kanadské společnosti Magna. Z transakce ale nakonec sešlo a zdálo se, že se výrobu v belgické pobočce Opelu podaří zachovat.

Automobilka Opel má dlouhodobé problémy. Filiálka v Antverpách v loňském roce poprvé od svého otevření nevyrobila víc jak sto tisíc kusů aut. Hlavně kvůli tomu, že končí produkce modelu Astra.

Podle dřívějších vyjádření zástupců nového vedení americké automobilky General Motors si chce společnost ponechat všechny čtyři závody Opelu na německém území. Propustí v nich ale 5300 zaměstnanců, což je víc, než se předpokládalo.

Antverpy nejsou jediným belgickým městem, které bylo posledních letech postiženo uzavřením automobilky. V roce 1997 uzavřel Renault svoji továrnu poblíž Bruselu a o práci přišlo velké množství Belgičanů.

Pro Opel vyrábí také víc než osmdesát českých firem. Německé automobilce dodávají výfuky, přední skla nebo potahy na sedačky.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme