Toyota prodala o polovinu méně aut než v minulém roce. Zisk automobilky klesl o tři čtvrtiny

Největší japonské automobilce Toyota Motor klesl v prvním čtvrtletí jejího finančního roku čistý zisk meziročně o 74,3 procenta na 158,84 miliardy jenů (33 miliard korun). Kvůli pandemii nemoci covid-19 firmě klesl celosvětový odbyt o polovinu. Automobilka také uvedla, že z dopadů pandemie se zotavuje lépe, než čekala, a proto zvýšila výhled prodeje aut.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Toyota. Ilustrační foto.

Automobilka uvedla, že se z dopadů pandemie zotavuje lépe, než původně čekala | Zdroj: Reuters

Provozní zisk automobilce ve čtvrtletí meziročně klesl o 98 procent na 13,9 miliardy jenů (2,9 miliardy korun), což je nejvíce od čtvrtletí do konce června 2011. Analytici v anketě společnosti Refinitiv ale čekali ztrátu 179 miliard jenů.

Virgin Atlantic vyhlásily v USA bankrot. Na britské aerolinky dopadla ekonomická krize

Číst článek

Tržby se za období od dubna do června propadly o 40,4 procenta na 4,6 bilionu jenů (956,8 miliardy korun), a to vlivem karanténních opatření, zastavených provozů a narušení prodeje. Zasaženy byly všechny velké trhy, ten čínský se ale začíná pomalu zotavovat.

V uplynulém čtvrtletí Toyota celosvětově prodala 1,2 milionu aut, zatímco loni ve stejném období to bylo 2,3 milionu. Výhled prodeje za finanční rok, který skočí v březnu 2021, společnost zvýšila na 7,2 milionu z květnového odhadu sedm milionů aut. V předchozím finančním roce Toyota prodala devět milionů aut.

Na rozdíl od japonských konkurentů, jako je Honda Motor či Nissan Motor, anebo největší americké automobilky General Motors, se Toyotě podařilo za uplynulý kvartál udržet v zisku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme