Toyota se po loňském propadu vrací na světovou špičku

Zisk největší japonské automobilky Toyota ve druhém čtvrtletí finančního roku vzrostl i přes propad prodeje v Číně na více než trojnásobek úrovně před rokem. Firma také v dnešní zprávě zvýšila odhad zisku na celý rok, který končí v březnu. Výhled odbytu vozů kvůli krizi v Evropě a problémům v Číně sice mírně snížila, je však na cestě dobýt zpět první příčku na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Toyota

Toyota se musela v minulých letech vyrovnat s fukušimskou katastrofou i následnými protijaponskými náladami v Číně. Vypadá to, že úspěšně.

„Všechno nasvědčuje tomu, že letošní objem prodeje a zisk by se měly minimálně přiblížit k rekordním výsledkům z roku 2007. Je to proto, že Toyota má rozloženou výrobu a prodej po celém světě. Pokud nastane problém někde, dá se to vyrovnat zase jinde,“ vysvětluje redaktor serveru Autoweek.cz Vladimír Rybecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické výhledy Toyoty hodnotil ve Světě o osmé redaktor serveru Autoweek.cz Vladimír Rybecký

Návrat na vrchol dokládají výsledky za tři letošní čtvrtletí – Toyota předstihla General Motors i Volkswagen. „Jediné, o čem se pochybuje, je jen to, jestli překoná nebo nepřekoná hranici deseti milionů vyrobených vozů,“ dodává Rybecký.

Loni automobilka neměla kvůli problémům v Japonsku a posléze v Thajsku dost vozů na prodej. Rybecký upozorňuje a loajalitu zákazníků: „Vypadá to, že její zákazníci si počkali a její vozy teď nakupují ve velkém.“

Nejúspěšnější je Toyota na severoamerickém trhu a v Asii. V Evropě bojuje s propadem zájmu, evropský trh ale pro ni není zásadní.

Toyota na jedné straně investuje do nových technologií a je nejúspěšnější značkou ve vývoji a prodeji hybridních vozů s elektrickým pohonem. Na druhé straně si drží své nejdůležitější modely bez velkých změn tak, jak to její zákazníci očekávají. To se týká i nejprodávanějšího auta na světě, Toyoty Corolla.

Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme