Toyota zahájila stavbu nové automobilky na Kolínsku

Několik tisíc pracovních míst nabídne lidem nová průmyslová zóna u Kolína. U obce Ovčáry dnes oficiálně zahájila výstavbu továrny pro výrobu malých osobních aut japonská Toyota spolu se svými partnery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peugeot 206

Peugeot 206 | Foto: Peugeot ČR

V nové automobilce najdou práci tři tisícovky lidí. V návaznosti na další provoz a služby tak v okrese vznikne až deset tisíc pracovních příležitostí. Očekává se, že budou využity nejen pracovní síly z okolních okresů, ale za prací se tam budou stěhovat lidé z celé republiky. V okolí průmyslové zóny by tak mělo vzniknout tisíc nových bytů.

Náklady na výstavbu závodu jsou odhadovány na jeden a půl miliardy eur. Česká republika poskytla konsorciu Toyota, Peugeot a Citroën daňové prázdniny a dotace na nová místa. V továrně budou vyráběny malé automobily, které by měly být nejlevnějšími na českém trhu. První vůz by měl opustit montážní linku v roce 2005 a roční produkce by pak měla dosahovat 300 tisíc vozů.

Martin Hromádka, Petr Lutonský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme