Automobilka PSA se rozejde s Toyotou. Ta převezme výrobu v závodě v Kolíně

Francouzská automobilka PSA Group a japonská Toyota se rozhodly, že do roku 2021 ukončí společnou výrobu malých aut. Toyota pak v rámci dohody koupí podíl PSA v jejich společném závodě Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně. Uvedl to francouzský list Los Echos.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toyota (ilustrační foto)

Francouzská automobilka PSA Group a japonská Toyota se rozhodly, že ukončí společnou výrobu malých aut. | Foto: Cicero7/CC0 Creative Commons | Zdroj: Pixabay

Mluvčí PSA v reakci na zprávu sdělil, že původní dohoda o společném podniku v Kolíně, podepsaná v lednu 2002, zahrnuje klauzuli, která umožňuje každému z partnerů přehodnotit své postavení v daném okamžiku.

Platy v automobilce TPCA se zvýší v průměru o 1700 korun. Stávková pohotovost skončila

Číst článek

„Jsme v tomto procesu hodnocení. Nic se nerozhodlo,“ sdělil mluvčí písemně agentuře Reuters.

Podle francouzského listu chtějí automobilky naopak rozšířit spolupráci ve výrobě lehkých užitkových vozidel ve Francii a ve Španělsku.

TPCA vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita závodu je 330 000 aut ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009, jak uvedl francouzský list Los Echos

Letos má vyrobit přes 200 000 aut. Ve společnosti pracuje zhruba 2700 lidí a firma je jedním z největších exportérů v České republice a zároveň největším zaměstnavatelem v kolínském regionu.

List dále píše, že odchod PSA ze závodu v Kolíně dává smysl, protože PSA nedávno koupila firmu Opel, jejíž továrny nejedou na plnou kapacitu. Je také zřejmé, že Toyota kvůli brexitu bude pravděpodobně potřebovat závod v Kolíně více než PSA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme