Tradiční schéma hospodářského vlivu se mění

V roce 2011 se také dál měnilo donedávna tradiční schéma hospodářského vlivu ve světě. Zatímco Západ kvůli hospodářské krizi trpí, Východ a Jih naopak posiluje. Dosavadní systém s mocenským centrem ve Spojených státech a Evropě pomalu ustupuje, jak ekonomická síla zemí jako je Čína roste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kelvin Lau

Kelvin Lau | Foto: Roman Chlupatý

Podle některých expertů to přispěje ke světové ekonomické stabilitě. Jiní to vidí přesně naopak. Roman Chlupatý o tom mluvil s analytikem Hong-kongské banky Standard Chartered Kelvinem Lau.

"Musíme přijmout jako fakt to, že hospodářský růst rozvíjejících se trhů znamená to, že jejich politický roste a že jsou společně s tím také více slyšet.

Proto budeme svědky mnoha vyrovnanějších vztahů mezi větším počtem hráčů, které bude možné považivat za centrum moci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Chlupatý o tom mluvil s analytikem Hong-kongské banky Standard Chartered Kelvinem Lau

Americko-čínské nebo evropsko-čínské vtahy tak budou hrát mnohem významnější roli v příští dekádě anebo v příštích dvou až třech dekádách."

Jak významnou roli podle vás bud hrát samotná Evropa? Bude stále patřit k významným hráčům?

"Jistě. Myslím si, že bezesporu hraje velmi důležitou roli. Prostě proto, že v příštích třech až pěti letech půjde stále o největšího kupce čínského zboží. Pořád půjde o pilíř globální stability.Myslím si, že půjde zejména o to, co přispěje k ozdravení anebo k vyřešení krize. Půjde o opatření s krátkodobým účinkem, jako jsou fiskální stimuly? Anebo půjde o skutečné řešení některých zásadních problémů?

Budou například problémy spojené se společnou měnou vyřešeny? A jak se namixuje potřeba utáhnout si opasky s potřebou růst?

Pokud se na tyto otázky podaří najít rozumné odpovědi, pak to bude dobré pro každého člověka na celém světě. Asii nevyjímaje

A podpoří to globální sentiment na dlouhou dobu."

A pokud současné problémy, resp. jejich příčiny Evropa – obrazně řečeno – zamete pod koberec?

"Pokud se z krize dostane jen díky tomu, že se řešení problému jaksi odsune, pak bude i nadále Evropa považována za časovanou bombu. Což znamená, že by i nadále čas od času pokazila globální sentiment. Proto bude klíčové, jak se věci vyřeší. Jestli se přes ně jen dá náplast, anebo jestli se objeví skutečné komplexní řešení zásadních problémů."

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme