Tradiční sklářský rod zahajuje novou éru. Sklárna Rückl inspirovala i televizní seriál

Je to jeden ze symbolů sklářské tradice v českých zemích. Výrobky z křišťálu proslavily značku Rückl už v polovině 19. století. Rodinná firma přestála i znárodnění za komunistické éry, Po roce 1992 úspěšně obnovila svoji činnost. Jenže pak ji dostihly dopady ekonomické krize a sklárna skončila v insolvenci. Do třetice chce ožít pod novým vlastníkem. Ten zahájil moderní éru otevřením prodejny v centru Prahy a speciální designovou kolekcí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Golem“ z dílny sklářů sklárny Rückl.

„Golem“ z dílny sklářů sklárny Rückl. | Foto: Sklárna Rückl | Zdroj: Sklárna Rückl

Osudy sklářského rodu Rücklů inspirovaly i slavného československého scénáristu Jaroslava Dietla v seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře. O obnovu rodinné firmy se po znárodnění komunisty zasloužil v roce 1992 Jiří Rückl. Podnik koupil v privatizaci a křišťálovými výrobky si znovu získal oblibu.

Zemřel sklář Jiří Rückl. Po roce 1989 obnovil tradici slavné sklárny, obdaroval Alžbětu II. i Jana Pavla II.

Číst článek

Ve sklárně vznikaly třeba sošky filmových Českých lvů nebo takzvané Křišťálové oko pro vítěze soutěže Czech Press Photo. Výrobky dostali papež nebo bývalý americký prezident Bill Clinton.

Nový vlastník chce například v budoucnu celý areál zrekonstruovat a víc otevřít lidem.

„Logo se mění do poměrně moderní pojetí revitalizace a inovace celého areálu sklárny,“ popisuje Jaroslav Červinka ze sklárny Rückl.

Přestože má sklárna nového majitele, rod Rücklů je tam dál zastoupený. Výkonnou ředitelkou je Simona Prokopová – dcera Jiřího Rückla. 

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme