Transformátory na německých hranicích nebudou, řekl Nečas v Berlíně

České přenosové síti hrozí kvůli přetokům z Německa black out. Premiér Nečas dnes na energetické konferenci v Berlíně vyvrátil, že by Česko odpojilo německou síť. Naopak záměr je v dalších letech investovat do posílení naší sítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas při TK o pomoci eurozóně

Petr Nečas při TK o pomoci eurozóně | Foto: Filip Jandourek

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger mluvil především o aktuální energetické situaci v Evropě. Vzhledem k silným mrazům musela řada zemí sáhnout do energetických rezerv.

Podle Oettingera se ale ukázalo, že diverzifikace zdrojů a především budování zásobníků prokázalo, že je tou správnou cestou a že se Evropa nedostala do takových potíží jako před třemi lety při rusko-ukrajinské krizi.

Premiér Nečas mluvil právě o těch potížích, které nám způsobuje Německo v našich přenosových soustavách. Uvedl, že například v prosinci byl průtok 3,5 tisíce megawattů, čili asi trojnásobně větší, než je obvyklé. Tuto situaci způsobil příliš velký výkon větrných elektráren.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstupech berlínské energetické konference informovala ve Světě o jedné zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová. K problematice transformace přenosové sítě se vyjadřovali také Edvard Sequens a Vladimír Štěpán

Premiér Nečas ale vyloučil, že by přetoky z Německa chtěl blokovat. Na konferenci o energetice a politice životního prostředí v Berlíně, kterou pořádala hospodářská rada Křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové, to dnes prohlásil český premiér Petr Nečas.

„My jsme se vědomě rozhodli jít cestou posílení našich přenosových sítí. Chceme, aby ve střední Evropě byl vytvořen jednotný energetický trh. Navíc bychom to viděli jako opatření, které je velmi krátkozraké,“ řekl v Berlíně premiér Petr Nečas a pokračoval:

„Současně očekáváme, že Německo bude řešit problém slabé přenosové kapacity mezi severem a jihem Německa primárně na svém území a nebude se tak dít na úkor české přenosové soustavy.“

Podle Vladimíra Tošovského by se problémy s přetoky elektřiny z Německa měly řešit koordinací investic v celém středoevropském regionu. Pokud by totiž Česko nasadilo na svých hranicích transformátory proti nečekaným energetickým převisům, a Německo následně posílilo přenosové schopnosti mezi severem a jihem, česká investice v hodnotě kolem dvou miliard korun by přišla nazmar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s přetoky elektřiny ze sousedního Německa mluvil ve Stalo se dnes generální ředitel ČEPS Vladimír Tošovský

„Protože to zařízení už by potom ztrácelo smysl. Proto my právě doporučujeme, aby byla koordinace těchto investičních akcí,“ uvedl Tošovský ve Stalo se dnes.

Nová německá energetická koncepce byla v pozadí celé konference. Existují totiž obavy, že Německo po odstavení vlastních jaderných elektráren bude Německo usilovat o to, aby podobný krok podnikli i jeho sousedé.

Komisař Oettinger ale na konferenci dnes řekl, že energetická koncepce je podle Lisabonské smlouvy v pravomocích každého státu. Tento argument také často používá český premiér.

Čeští odborníci rozptýli obavy Němců z Temelína

Petr Nečas potvrdil, že obdržel odpověď od kancléřky Merkelové na nabídku uspořádat v Německu veřejné debaty s našimi odborníky, kteří by se v Německu měli snažit rozptýlit obavy z nebezpečnosti českých jaderných elektráren.

Německá veřejnost však na rozdíl od české, která se k jádru povětšinou přiklání, vyjadřuje velmi silný odpor. Proto zřejmě otázka dostavby Temelína bude jedním ze žhavých témat bavorské předvolební kampaně v příštím roce.

Česká republika právě teď svou energetickou koncepci mění a jasněji bychom o ní měli mít v červnu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba prohlásil, že nepočítá s budoucím výrazným rozvojem jaderné energetiky. Údajně plánuje jen dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín a prodloužení provozní licence pro Dukovany do roku 2035.

Vsadit na decentralizaci?

Podle energetického poradce ze sdružení pro záchranu prostředí Calla a zároveň člena někdejší Pačesovy komise Edvarda Sequense je omezení původně plánovaného jaderného boomu v Česku v pořádku. Otázkou podle něj ale zůstává, jestli je zapotřebí další bloky Temelína dostavovat.

Podle Edvarda Sequense je důležité, aby Evropa řešila svoji celkovou energetickou koncepci společně. Opačný krok by znamenal větší znečištění a větší závislost na dovozech.

Energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán považuje ale celoevropskou energetickou koncepci za příliš ambiciózní plán. Klíčové podle něj bude kompromisní řešení, tj. obrácení koncepce od centralizovaných zdrojů k dílčím decentralizovaným zdrojům s vysokou účinností.

„U obnovitelných zdrojů do budoucna nevíme, nakolik budou konkurenceschopné. Když vidíme, jak klesají investiční náklady třeba na fotovolatické elektrárny, tak tyto zdroje mohou být během několika let konkurenceschopné třeba i jádru a můžou ho postupně vytlačovat,“ říká Vladimír Štěpán a dodává, že energetická koncepce se bude muset vzhledem k tomuto faktu přehodnotit.

Klára Stejskalová, Naďa Bělovská, mta, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme