Travel Service koupí třetinový podíl v ČSA

Firma Travel Service koupí 34 procent akcií Českých aerolinií. Soukromý dopravce převezme část podílu, na který uplatnila opci společnost Korean Air.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Airbus A310-300

Letadlo Airbus A310-300 | Foto: Jan Rosenauer

Travel Service bude druhým největším akcionářem ČSA po korejských aerolinkách. Těm zůstane původních 44 procent akcií. Obchod ještě musí potvrdit antimonopolní úřad.

Cena transakce zatím není známá. Obě společnosti obchod dosud nekomentovaly.

„Korean Air odkoupily tento podíl od ČSA za 50 milionů korun. A obratem ho předají Travel Service. Tu cenu nevíme, za kolik se dohodly tyto dvě firmy, ale můžu se domnívat, že mohla být větší než těch 50 milionů," komentoval koupi podílu v ČSA analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík komentuje koupi podílu v ČSA. Firma Travel Service získá 34 procent akcií z nevyužité opce Korean Air

Pro Korean Air může být vstup společnosti Travel Service výhodou v dalším rozšiřování destinací. Třetím největším akcionářem ČSA bude stát.

„Je to naprostá nezbytnost v situaci, v jaké se ta firma dnes nachází. Znovu opakuji, že já jsem přesvědčen, že český stát nemusel nechat dovést České aerolinie do této situace,“ reagoval na prodej podílu ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Korean Air koupily menšinový podíl od státu v dubnu letošního roku. Za 44 procent akcií zaplatily 68 milionů korun. Česko si od vstupu asijského dopravce slibuje expanzi na východní letecký trh. V červnu se ČSA například vrátily k dálkovým spojům a začaly operovat linku do Soulu.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme