Travel Service koupil od Korean Air třetinu ČSA

Travel Service se stal druhým největším akcionářem Českých aerolinií. Společnost dokončila nákup 34 procent akcií od Korean Air.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková říká, že se teď zaměří na hospodaření ČSA:

„Během následujících několika týdnů bude Travel Service ze své pozice nového akcionáře analyzovat skutečný stav v Českých aeroliniích.“

„Samotné dokončení vstupu Travel Service do ČSA nic zvláštního neznamená. O této transakci se vědělo dlouho dopředu, čekalo se jen na schvalovací procesy. Travel Service by nicméně měl mít na ČSA pozitivní dopad. Když například v zimě nebudou mít aerolinie využití pro letadla, Travel Service je schopen je poslat někam do světa k pronájmu, tím pádem ponesou peníze. Dopady vidím jako mírné, ale pozitivní,“ říká Tomáš Menčík, analytik Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách ve vlastnické struktuře ČSA mluvil Tomáš Menčík, analytik Cyrrus

Korean Air nadále drží 44 procent akcií ČSA, pětinový podíl si dál drží stát prostřednictvím Českého aeroholdingu. České aerolinie si udrží status evropského dopravce.

„To je zásadní zejména pro lety do Ruska, které sice v poslední době upadají kvůli krizi a pádu rublu, ale je to stále důležitá destinace a do budoucna se dá čekat, že bude ještě důležitější, co se týče tržeb. Pokud by ČSA ztratily statut národního dopravce, zkomplikovalo by to jejich působení v Rusku,“ dodává Menčík.

Travel Service vznikla v roce 1997 a dnes působí nejen v České republice, ale také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, kde má své dceřiné společnosti. Firma provozuje pravidelné linky pod obchodní značkou SmartWings, charterové lety a privátní lety.

ČSA - vlastnická struktura | Foto: Český rozhlas

Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme