Třetí blok Dukovan začne po čtvrt roce opět vyrábět elektřinu

Po více než čtvrt roce Jaderná elektrárna Dukovany opět spouští svůj třetí blok. Ten energetici odstavili kvůli kontrole svarů v polovině září. Od té doby dodával elektřinu jen jeden ze čtyř bloků. Další dva odstavené bloky plánuje elektrárna spustit příští rok na přelomu ledna a února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany | Foto: ČEZ

„Dopoledne by měla začít vyrábět energii první ze dvou turbín a v závěru dne by se to mělo podařit i u druhé turbíny,“ přiblížil obnovení třetího bloku mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Blok přestal vyrábět elektřinu 19. září, krátce po odstávce druhého bloku. Důvodem byly pochybnosti o kvalitě svarů, respektive ohledně kontrol této kvality, na které si ČEZ najímal externí firmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obnovení provozu třetího bloku v JE Dukovany přiblížil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk

Energetici objevili chyby v dokumentaci a mají podezření i na falšování rentgenových snímků. Kvůli tomu museli tisíce svarů znovu překontrolovat a stovky jich předělat.

„Bylo podáno trestní oznámení na v tuto chvíli neznámého pachatele,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Kvůli odstávce se musela krátkodobě do Česka dokonce dovážet elektřina, zatímco běžné je, že je jí přebytek, a Česko proud naopak prodává do zahraničí.

Kontroly a testy nyní elektrárna provádí i na zbylých odstavených blocích jedna a dva. Provoz toho prvního by se měl podle předpokladů obnovit na konci ledna, druhý by mohl opět vyrábět elektřinu na začátku února.

Kvůli odstávkám bude mít letos elektrárna horší výsledky. „Výroba elektřiny určitě bude nižší, než byly přechozí roky, ale v tuto chvíli ještě závěrečné výsledky nemáme,“ uvedl mluvčí elektrárny s tím, že i obnovení třetího bloku by se mělo ještě do výsledků promítnout.

„Určitě ještě nějaké megawatty vyrobíme do konce roku,“ doplnil Bezděk.

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme